«Πράσινη Αριστερά»: Με τους αφανείς της κοινωνίας, τι θα γίνει;

Ανακοίνωση του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Πράσινη Αριστερά» επικεντρωμένη στις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες συμπολιτών μας και στις παρενέργειες που βιώνουν εξ αιτίας της ευρύτερης κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός COVID-19.

«Η ατομική ευθύνη είναι συστατικό ή αποτέλεσμα της συλλογικής ευθύνης;

Ο 10ετής αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας μας, δημιούργησε οικονομικές και κοινωνικές ανακατανομές. Τα επίπεδα φτώχειας αφορούν τουλάχιστον το 35% των νοικοκυριών.

Τα προβλήματα των ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό, είναι πολλαπλά και συνήθως αδιόρατα για πολλούς.

Οι κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες συμπολιτών μας δεν στερούνται μόνο εισοδημάτων, αλλά και μια σειρά ποιοτικών παροχών όπως είναι η στέγαση, η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική συμμετοχή.

Τα παραπάνω δεν είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας, αλλά κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από την ελλιπή μέριμνα του οργανωμένου κράτους και των φορέων του. Οι πολίτες αυτοί δεν «αποκλείστηκαν» μόνοι τους, αλλά διότι οι θεσμικοί φορείς τους επιτέθηκαν ή τους ξέχασαν.

Στην σημερινή υγειονομική κρίση προκύπτουν πολλά και σημαντικά ερωτήματα:

Πως θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, οι 250.000 μακροχρόνια άνεργοι; Οι 50.000 (μετά το 2019) απολυμένοι; Οι 1.100.000 άνεργοι;

Ποια είναι η μέριμνα για τους συμπολίτες μας που οφείλουν χρήματα και τελούν υπό διακοπή ρεύματος και νερού; Πως τηρούνται οι ελάχιστοι κανόνες υγιεινής;

Ποιο είναι το σχέδιο για τους άστεγους; Σε ποιους χώρους και σε ποιες δομές θα φιλοξενηθούν ώστε να μην νοσήσουν και να προστατευτούν;

Τι μέριμνα έγινε για τις ευπαθείς ομάδες; Ποιος τους εξυπηρετεί; Πως γίνεται είναι η πιθανή πρόσβασή τους στο νοσοκομεία;

Κανένα μέτρο δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στους ανθρώπους, εάν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές.

Ο τραγικός τρόπος ανάδειξης της ανύπαρκτης κοινωνικής πολιτικής, ελπίζουμε να γίνει αφορμή για ουσιαστικές αλλαγές/τομές.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει:

Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ευπαθείς ομάδες, οι άστεγοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πολιτών πρέπει να προστατευθούν άμεσα, με σχέδιο και μεθοδικότητα.

Δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, νερό και internet σε όλους.

Χρήση όλων των Δημοτικών δομών, για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων και αστέγων.

Πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς επίσης και στελέχωση των υπαρχουσών υγειονομικών δομών.

Άμεσο υγειονομικό test για τον κορονοϊό.

Τώρα κρίνεται η ατομική, αλλά και η συλλογική ευθύνη