Ποιοί και πότε εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Στις εξαιρέσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα: Σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται:

  • Οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.
  • Όσοι βρίσκονται μόνοι στο αυτοκίνητο ή με μέλη οικογένειας πρώτου βαθμού.
  • Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις:

Όσον αφορά στη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» και «4», εξαιρούνται:

  • Δημοσιογράφοι: απαιτείται δημοσιογραφική ταυτότητα (όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown) και βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
  • Δημόσιοι υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): άδεια κίνησης (apografi.gov.gr)
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας (στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη)

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διευκρίνισε επίσης ότι στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική.

Exit mobile version