Κορωνοϊός: Μειώνεται ανησυχητικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων

Μπορεί, σήμερα, Τρίτη, 25 Αυγούστου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων και μάλιστα κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 200, ωστόσο αυτό που άπαντες υπογραμμίζουν είναι πως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης ζήτησε «να μην μας ξεγελάσει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος» αφού στην πραγματικότητα «η πανδημία σιγοβράζει».

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς είναι η ηλικία των θυμάτων, η οποία ολοένα και μειώνεται. Άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό, οι νέοι έχουν πάρει την αρνητική «πρωτιά» όσον αφορά τα περισσότερα κρούσματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, 3.828 ή αλλιώς το 45,1% των συνολικών κρουσμάτων ανήκει στις ηλικίες από 18-39, τη στιγμή που ακόμα ένα 6,1% (521) ανήκει στις ηλικίες από 0 έως 17.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση και ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος χαρακτήρισε ανησυχητική τη διασπορά στις μικρές ηλικίες.

Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

Μόλις 23 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων στις Κυκλάδες

Μια ακόμα πιο ανησυχητική είναι η είδηση πως ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων από κορωνοϊό στις Κυκλάδες είναι μόλις τα 23 έτη!

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξήγησε πως «ένα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους».

«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη ότι είναι λιγότεροι από το Μάρτιο, εγώ θα διαφωνήσω, εγώ εκτιμώ είναι πολύ περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα.

Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι διασωληνωμένοι δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων».

«Έχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση» επισήμανε ο καθηγητής.

Στους νέους αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος τόνισε πως οι νέοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 χρόνια και σε συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και στα 23 έτη, όπως είπε.

Exit mobile version