Κλείνουν σχολεία, φροντιστήρια & πανεπιστήμια για 14 ημέρες με στόχο τη μείωση διασποράς του ιού

Το κλείσιμο των σχολείων, των φροντιστηρίων, των πανεπιστημίων και σε όλες τις δομές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καθώς και πανεπιστήμια) για τις επόμενες 14 ημέρες ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας σε σχετικές δηλώσεις του.

Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι “είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα”.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, αναμένεται να κάνει την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει σήμερα στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία έχει καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε. ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ανακοινώθηκαν 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89.

Η κατάσταση του 66χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Αυξημένη καταγράφεται η δραστηριότητα της νόσου τις τελευταίες ημέρες με πρώτα αυτά της Δυτικής Ελλάδας, από τους εκδρομείς που προήλθαν από το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και τέσσερα κρούσματα “ορφανά” για τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί η πηγή μετάδοσης και το ιστορικό των επαφών τους με πρόσωπα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν νοσήσει.

Από τους 84 ασθενείς που είχαν γίνει γνωστοί μέχρι τώρα, οι 27 νοσηλεύονται ενώ οι 57 βρίσκονται σε κατ΄οίκον απομόνωση. Η πλειοψηφία των περιστατικών έχει εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία, ενώ ανάμεσα στα περιστατικά βρίσκονται δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της “ασθενούς μηδέν” στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.