Η ανά έτος “μετακινούμενη” γιορτή Αγίου Γεωργίου. Φέτος τιμάται τη Δευτέρα, 29 Απριλίου

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου τιμάται από την Εκκλησία στις 23 Απριλίου, ωστόσο, συμβαίνει κάποιες χρονιές να τιμάται τη Μεγάλη Δευτέρα, ανάλογα με το πότε “πέφτει” το Πάσχα, που είναι, επίσης, κινητή γιορτή.

Ειδικότερα, τις χρονιές που η 23η Απριλίου τυγχάνει να είναι πριν από το Πάσχα, τότε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την περίοδο της Σαρακοστής από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και το πρωί της Παρασκευής έχουμε πένθος, επομένως δεν πρέπει να γίνονται πανηγυρικοί εορτασμοί.

Έτσι, οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται για την Κυριακή πριν από αυτές ή τη βδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Επομένως, αφού το Πάσχα φέτος πέφτει στις 28 Απριλίου, ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζεται στις 29 Απριλίου, ενώ το 2020 η μνήμη του Αγίου θα γιορταστεί κανονικά στις 23 Απριλίου, καθώς το Πάσχα γιορτάζεται νωρίτερα.

Exit mobile version