Δημοσιοποίηση περισσότερων στοιχείων και φωτογραφιών όσων διώκονται για αδικήματα ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Σε εγκύκλιο προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, τονίζεται ότι ο ν. 2472/97 για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, τους ανήλικους, ευάλωτες ή ανίσχυρες πληθυσμιακές ομάδες και για να γίνει ευχερέστερη η τιμωρία σοβαρών αδικημάτων, πρόβλεψε τη δυνατότητα δημοσιοποίησης με εισαγγελική άδεια, στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών ατόμων που διώκονται ή καταδικάστηκαν και διαφεύγουν τη σύλληψη για εγκλήματα κατά της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας, της περιουσίας, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, που τελούνται σε βάρος ανηλίκων, κλπ.

Επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο Europol, υπάρχει και λίστα των «πλέον καταζητουμένων» με αναλυτική περιγραφή τους, η Εισαγγελία Αρείου Πάγου επισημαίνει την ανάγκη να αξιοποιηθεί από τις διωκτικές αρχές η τεχνολογία των πληροφοριών, ενόψει και του διασυνοριακού χαρακτήρα της σύγχρονης εγκληματικότητας.

Έτσι, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, κ. Γ. Μπόμπολης, ζητεί από τους εισαγγελείς Εφετών, όταν υπάρχει λόγος δημοσιοποίησης τέτοιων στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών διωκομένων και καταζητουμένων, να ζητούν τη δημοσιοποίηση όχι μόνο στον ιστότοπο της ΕΛΑΣ, αλλά μέσω αυτής να επεκτείνεται η δημοσιοποίηση σε όλα τα ΜΜΕ, στις διεθνείς ευρωπαϊκές αστυνομικές και διωκτικές αρχές και στους διαδικτυακούς τόπους τους, στα πλαίσια της διακρατικής αστυνομικής συνεργασίας (Europol, Interpol, κλπ.)

Exit mobile version