Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη σεισμική δόνηση με επίκεντρο το Σέσι Γραμματικού

Σε επιφυλακή αλλά καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για τον σεισμό 4,2 Ρίχτερ που έγινε χθες, 10 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα στην Αττική. Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό 4,2 ρίχτερ, το επίκεντρό του ήταν 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, στο Σέσι Γραμματικού. 

Ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, καθησύχασε τους πολίτες. 

Με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, τονίζει  ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, εξαιτίας του μικρού εστιακού του βάθους (μόλις 5 χιλιόμετρα) και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ξαναδώσει σεισμικές δονήσεις, χωρίς ωστόσο να συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Όπως είπε από τα ρήγματα αυτά δεν έχουν υπάρξει μεγάλοι σεισμοί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοδυτικό άκρο της Πεντέλης προς τη Σταμάτα ενώ είχαν προηγηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα δεκάδες δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή των 3,8 Ρίχτερ στην ακτογραμμή Ραφήνας-Νέας Μάκρης.

Τα ρήγματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ρήγματα γύρω από την πρωτεύουσα είναι μικρά και με μικρό σεισμικό δυναμικό και γι’ αυτό βρίσκεται στην πρώτη ζώνη με τις λιγότερο αυστηρές αντισεισμικές προβλέψεις. Αλλωστε, η Αθήνα έχει καιρό να δει μεγάλο σεισμό, γίνονται ανά 15 χρόνια, και είναι είναι σε επίπεδο 100ετιών. 

Σύμφωνα με τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων χρόνων, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα, τα μεγαλύτερα από τα οποία στις Πλαταιές, στον Σαρωνικό, στην Κακιά Σκάλα, στους Αγίους Αποστόλους, στον Αυλώνα, τον Ωρωπό και στο Δήλεσι. 

Ολα εντοπίζονται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς ζώνες, του Κορινθιακού Κόλπου και της Θήβας, που έχουν δώσει στο παρελθόν ισχυρές δονήσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ρήγματα-απειλή για την Αττική είναι όσα βρίσκονται στη σεισμική ζώνη του Κορινθιακού αλλά και εκείνο της Αταλάντης, που το 1894 με 6,9 Ρίχτερ έστειλε στον θάνατο 255 άτομα.

Τα ρήγματα της Αττικής, πάντως, δεν μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.

Exit mobile version