Επικράτησε η λογική! Ανακλήθηκε η ανεκδιήγητη απόφαση της ΣΤΑΣΥ για τα δρομολόγια από & προς Δουκ. Πλακεντίας

Οι έντονες αντιδράσεις μεγάλου αριθμού πολιτών που χρησιμοποιούν το μετρό για τις ημερήσιες μετακινήσεις τους αναφορικά με την ανεκδιήγητη και εκτός κάθε λογικής απόφαση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. να μετατρέψει τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας σε αφετηρία προς το Αεροδρόμιο και παράλληλα σε τερματισμό των δρομολογίων από την Αγ. Μαρίνα, ευαισθητοποίησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών/Υποδομών και με επείγον έγγραφο της ζήτησε την επάνοδο των δρομολογίων στην «κανονικότητα.»

Έτσι, στα αμέσως επόμενα 24ωρα, τα ενιαία δρομολόγια του μετρό από Αγία Μαρίνα προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα (γραμμή 3) αναμένεται να επανέλθουν στην πρότερη λειτουργία τους με την οποία επιτυγχάνεται «ο εξορθολογισμός των δρομολογίων του μετρό, η ορθολογικότερη χρήση των συρμών και χωρίς να μειωθεί το συγκοινωνιακό έργο» για να θυμηθούμε την αιτιολογία της ΣΤΑΣΥ ΑΕ όταν ανήγγειλε την προηγούμενη απόφαση της. (Δείτε ΕΔΩ προγενέστερο δημοσίευμα του Νεολόγου)

Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας με επείγον έγγραφο του, προς τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ, ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους προέκυψε η αλλαγή στα δρομολόγια που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο.

Στο ίδιο έγγραφο, τίθεται και το ερώτημα, αν προηγήθηκε της απόφασης έγκριση από τον ΟΑΣΑ και από το υπουργείο Μεταφορών κι αν όχι, γιατί και πως ελήφθη μια τέτοια απόφαση.

Ενδεικτικό στοιχείο της σουρεαλιστικής κατάστασης που επικρατεί από την 1η Νοεμβρίου στις αποβάθρες του Σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας, η χθεσινή εικόνα που αποκόμισε συνεργάτης του «Νεολόγου» κατά τις 10:15 π.μ.

Ανοίγουν οι θύρες του συρμού με προέλευση το Σταθμό Αγ. Μαρίνας, εξέρχονται περί τα 300 άτομα, μεγάλος αριθμός των οποίων έφερε αποσκευές με τελικό προορισμό το Αεροδρόμιο, καταλαμβάνεται ασφυκτικά όλο το τμήμα της αποβάθρας, δημιουργείται συνωστισμός -και εκνευρισμός- λίγο πριν την κυλιόμενη σκάλα ανόδου και όλοι μαζί ανεβαίνουν στον ισόγειο χώρο του Σταθμού και όλοι μαζί με την ανάλογη ουρά, ξανασυνωστίζονται προς την κυλιόμενη σκάλα καθόδου.

Στα επόμενα 3-4 λεπτά καταλαμβάνεται όλη η αποβάθρα με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο και επειδή είχε ήδη περάσει ο συρμός των 10:25, περίπου 300 άτομα -αρκετοί εκ των οποίων είχαν προορισμό τους Παλλήνη/Γέρακα και Κορωπί/Παιανία- βρίσκονται επί περίπου 20 λεπτά στην αναμονή μέχρι να ξεκινήσει (10:55) ο επόμενος συρμός προς το Αεροδρόμιο.

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η λήψη αυτής της ακατανόητης απόφασης, συνοψίζονται στις εξής δύο επισημάνσεις:

1. Στην αποβάθρα της Δουκίσσης Πλακεντίας, συγκεντρώνονται όλοι όσοι έχουν προορισμό το Αεροδρόμιο. Δηλαδή από οποιαδήποτε Σταθμό των γραμμών μετρό κι αν ξεκινήσουν την μετακίνηση τους, στην αποβάθρα Δουκίσσης Πλακεντίας θα αποβιβαστούν.

Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι ταξιδεύοντες, Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες, φέρουν μια και δύο αποσκευές, υποχρεώνονται να μετακινηθούν με τις αποσκευές στα χέρια στην απέναντι αποβάθρα γιατί «ο σοφός εμπνευστής του σχεδίου» έτσι, προέβλεψε.

Ακολουθεί αναμονή από 10 λεπτά ως και μισή ώρα μέχρι να αφιχθεί ο συρμός προς το Αεροδρόμιο (τα δρομολόγια γίνονται +25 και +55) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστέρηση για τους ταξιδεύοντες αλλά και για το …νευρικό σύστημα!

2. Τα δρομολόγια που ισχύουν μέχρι και σήμερα, “αδικούν” τους πολίτες που ζουν στις περιοχές της Ανατ. Αττικής και εξυπηρετούνται από το μετρό. Δεδομένου ότι οι συρμοί διέρχονται από τις αποβάθρες της Παλλήνης, της Κάντζας και του Κορωπίου ανά μισή ώρα με αποτέλεσμα η αναμονή του πολίτη να κυμαίνεται από 5 μέχρι και τριάντα λεπτά, ακολουθεί στην Δουκ. Πλακεντίας υποχρεωτική αποβίβαση και υποχρεωτική μετακίνηση στην απέναντι αποβάθρα προκειμένου να περιμένει για να επιβιβαστεί στον πρώτο διερχόμενο συρμό προς Αγ. Μαρίνα.

Όλοι, όσοι, χρησιμοποιούν από 1η Νοεμβρίου το μετρό, έχουν διαπιστώσει ότι ο χρόνος της όλης μετακίνησης τους έχει επιμηκυνθεί από 15 ως και 25 λεπτά. Χρόνος καθυστέρησης ιδιαίτερα μεγάλος, γεγονός που ως ένα βαθμό ακυρώνει τα πλεονεκτήματα μετακίνησης με το μετρό.

Στον ενδεχόμενο αντίλογο, υπάρχει και ο Προαστιακός, επιλέξτε τον, προτάσσεται μια μόνο απάντηση. Όταν τα δρομολόγια του θα ανταποκρίνονται με συνέπεια στους δημοσιοποιημένους από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρόνους, θα μπορούμε να μιλάμε για εναλλακτική αξιόπιστη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο μπράβο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών/Υποδομών για τα γρήγορα αντανακλαστικά της να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση της ΣΤΑΣΥ για μετατροπή των δρομολογίων της γραμμής 3.

Μια απόφαση για την οποία ως αιτιολογία προτάχθηκε το πλέον διασκεδαστικό ανέκδοτο στο χώρο των συγκοινωνιών: «για τον εξορθολογισμό των δρομολογίων του μετρό, την ορθολογικότερη χρήση των συρμών και χωρίς να μειωθεί το συγκοινωνιακό έργο»!

Exit mobile version