Η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε έργο περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών

Η διυπουργική επιτροπής ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα) ενέκρινε χθες την υλοποίηση του έργου «Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultrafast Broadband» με χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. € από το ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα: συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για την έγκριση του Ultrafast Broadband υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμετοχή των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και του Ειδικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκου Μαντζούφα.

Σημειώνεται ότι το Ultrafast Broadband σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών (ΓΓΤΤ) , αποτελεί συνέχεια των δράσεων Superfast Broadband και Rural Broadband (υλοποιήθηκε ως έργο ΣΔΙΤ) και εντάσσεται στους στόχους ευρυζωνικότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society).

Σε επίπεδο σχεδιασμού είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που έχει εγκριθεί μοχλεύοντας κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και ιδιωτικά κεφαλαία, ενώ αφορά περισσότερους από 2,4 εκατ. πολίτες που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps (αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps), μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη.

Η δημόσια χρηματοδότηση θα προέλθει ειδικότερα ως εξής: 265 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) και 35 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Το έργο θα ανατεθεί σε 7 διακριτά lots (η χώρα έχει χωριστεί σε 7 τμήματα) κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού. Η ανάθεση κάθε lot θα γίνει με κριτήριο την οικονομικά πιο συμφέρουσα προσφορά και θα ακολουθηθεί από την υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ.

Οι υποψήφιοι δεν θα έχον το δικαίωμα να αναλάβουν περισσότερα από 3 lots, εκτός αν κάποιο παραμείνει χωρίς υποψήφιο ανάδοχο.

Το χρονικό πλαίσιο του έργου και του επιχειρηματικού πλάνου εκτιμάται πως θα κυμαίνεται στα 15 έτη. Τα πρώτα 4 έτη είναι η φάση ανάπτυξης του δικτύου και τα υπόλοιπα αποτελούν τη φάση παραχώρησης και λειτουργίας του δικτύου.

Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για την έγκριση του Ultrafast Broadband συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμετοχή των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και του Ειδικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκου Μαντζούφα.