Ριάντ: o Τζαμάλ Κασόγκι έχασε τη ζωή του σε …καυγά!

Τζαμάλ Κασόγκι

Η υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έλαβε χώρα σε έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και θα εξεταστεί από σαουδαραβικά δικαστήρια όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

Αυτό, τόνισε, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας σε δήλωση που μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο αντιφρονών Κασόγκι έχασε τη ζωή του σε καβγά μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη παραδοχή του θανάτου του δημοσιογράφου από το σουνιτικό βασίλειο, έπειτα από δύο εβδομάδες άρνησής του για εμπλοκή στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου, γεγονός που έχει κλονίσει τις σχέσεις της χώρας με τη Δύση.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν κατονομάσει τους υπευθύνους για το θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά ανακοινώθηκε πως 18 υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας έχουν συλληφθεί. Δεν διευκρινίζεται πού βρίσκεται το πτώμα ούτε εάν έχει τεμαχιστεί, όπως καταγγέλουν οι τουρκικές αρχές.

Παράλληλα ο βασιλιάς Σαλμάν έδωσε άμεσα εντολή για αποπομπή του Σαούντ Αλ Κατάνι, ενός εκ των πιο στενών συμβούλων του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και του Αχμάντ Αλ Ασίρι, υποδιοικητή των μυστικών υπηρεσιών.Φέρεται επίσης να έχει δώσει εντολή για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει σε πλήρη αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος της Washington Post και επικριτής του καθεστώτος των Σαούντ, πέρασε το κατώφλι του προξενείου της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα για το γάμο του. Η μνηστή του ενημέρωσε την ίδια ημέρα για την εξαφάνισή του, τονίζοντας ότι δεν βγήκε ποτέ από το προξενείο.

Οι τουρκικές αρχές από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Αποκάλυψαν δε ανατριχιαστικές πληροφορίες για τη δολοφονία του στη βάση ηχητικού υλικού, που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους. Προς το παρόν το ηχητικό υλικό δεν έχει δοθεί σε άλλη χώρα.

Neologos.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC & ΑΠΕ-ΜΠΕ