Με απόλυτη βεβαιότητα για την ενοχή του Μπιν Σαλμάν οι Αμερικανοί γερουσιαστές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ψήφιση απόφασης για την Υεμένη επρόκειτο να επιτρέψει η Γερουσία των ΗΠΑ, μετά την ενημέρωση οκτώ επιφανών μελών του οργάνου από την επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ, γύρω από την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας και ειδικότερα του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η προσπάθεια της κ. Χάσπελ φαίνεται, όμως, να μην πέτυχε τον σκοπό της, καθώς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ανέφεραν χθες ότι θα κινηθούν με σκοπό την επιβολή κυρώσεων κατά του Ριάντ για τον πόλεμο στην Υεμένη.

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο διάδοχος, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, επέβλεψε τη δολοφονία και γνώριζε ακριβώς τη συμβαίνει. Ολα ήταν προσχεδιασμένα. Αν βρισκόταν μπροστά σε αμερικανικό δικαστήριο θα είχε καταδικαστεί σε δέκα λεπτά», είπε ο γερουσιαστής του Τενεσί Μπομπ Κόρκερ.

prigkipas_bin_salman_03-5604939Με την άποψη του Κόρκερ συμφώνησε ο συνάδελφός του Λίνσεϊ Γκράχαμ από τη Βόρεια Καρολίνα, λέγοντας: «Πρέπει να είσαι τυφλός για να μην καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό ήταν ενορχηστρωμένο και οργανωμένο από ανθρώπους, υπό τις διαταγές του διαδόχου».

Σχετικά με τη στάση του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν «αδιάσειστα» στοιχεία για την ενοχή του πρίγκιπα, ο γερουσιαστής Γκράχαμ είπε: «Δεν υπάρχει όπλο του εγκλήματος, αλλά πριόνι, με το οποίο τεμαχίστηκε η σορός του Κασόγκι. Αν ο ΥΠΕΞ ήταν Δημοκρατικός θα του είχα επιτεθεί σκληρά για τα λόγια του».

Την ίδια ώρα, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι εξέφρασε την πρόθεσή του να βρει τρόπο επιβολής κυρώσεων κατά του Ριάντ, που μπορεί να περιλαμβάνει την απόσυρση της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς τη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμό της στην Υεμένη.

Φωτογραφία: ΑΡ