Ηχητικό της CIA αποδεικνύει εμπλοκή του πρίγκιπα Σαλμάν στην δολοφονία Κασόγκι

Η CIA έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να δίνει οδηγίες «να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν». Την πληροφορία μεταδίδει η τουρκική Hurriyet Daily News. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηχογράφηση που έχει στην κατοχή της η CIA αφορά τηλεφωνική επικοινωνία του πρίγκιπα Σαλμάν, ο οποίος ακούγεται να λέει «κάντε τον Τζαμάλ να σιγήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι την ύπαρξη του ηχογραφημένου αποσπάσματος υπαινίχθηκε η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στην Άγκυρα τον τελευταίο μήνα

Τούρκος αξιωματούχος με τον οποίο ήρθε πάντως σε επαφή το Reuters, δήλωσε ότι δεν έχει εικόνα για μία τέτοια πληροφορία.

Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ Άντελ Αλ Τζουμπέιρ είχε δηλώσει ότι τα αιτήματα να αναγνωριστεί η ευθύνη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Οκτωβρίου συνιστούν «κόκκινη γραμμή».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία δυσφημιστική συζήτηση για τον πρίγκιπα διάδοχο ή τον πατέρα του τον Σαουδάραβα μονάρχη.

«Στην Σαουδική Αραβία η κυβέρνησή μας είναι κόκκινη γραμμή. Ο φρουρός των δύο ιερών τεμενών και ο πρίγκιπας διάδοχος είναι κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο Τζουμπέιρ.

«Αυτοί εκπροσωπούν κάθε Σαουδάραβα πολίτη και κάθε Σαουδάραβας πολίτης εκπροσωπεί υτούς. Και δεν θα ανεχθούμε καμία συζήτηση οποιουδήποτε είδους που δυσφημίζει τον μονάρχη μας ή τον πρίγκιπα διάδοχό μας», συνέχισε.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ και αρθρογραφούσε για την Washington Post, ήταν πολύ επικριτικός απέναντι στον πρίγκιπα διάδοχο.

tzamal_kasogki_14-9089928

Έπειτα από πολλές διαψεύσεις, οι σαουδαραβικές αρχές αναγνώρισαν εν τέλει την ευθύνη τους και ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 21 άτομα.

Ωστόσο έκθεση της CIA, την οποία εξασφάλισαν αμερικανικές εφημερίδες, προχωράει περισσότερο και κάνει λόγο για ανάμειξη του Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν.

Ο Τζουμπέιρ τόνισε στην συνέντευξη αυτή ότι ο πρίγκιπας διάδοχος δεν έχει καμία σχέση με την δολοφονία του Κασόγκι.

«Ήμασταν πολύ σαφείς. Ξεκινήσαμε μια έρευνα που συνεχίζεται και θα τιμωρήσουμε τα άτομα που ευθύνονται», πρόσθεσε.

Επίσης, ζήτησε από την Τουρκία να δώσει στους Σαουδάραβες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της και να σταματήσει να τις δίνει στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τέλος ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου ήταν μια «ανεξέλεγκτη επιχείρηση» πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις επικρίσεις που δέχεται ότι απαλλάσσει την σαουδαραβική ηγεσία από τις ευθύνες της όσον αφορά την δολοφονία του Κασόγκι, πλέκοντας μάλλον το εγκώμιο της Σαουδικής Αραβίας για την διατήρηση χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Κογκρέσο κατά Τραμπ για Κασόγκι

Πηγές: A.P., REUTERS

Προσπερνώντας την κριτική που δέχεται και από τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσου για την υποτονική του στάση στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε χθες το εγκώμιο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση ζωτικών αμερικανικών συμφερόντων.

«Υπέροχα! Σε ευχαριστούμε Σαουδική Αραβία», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter, αναφερόμενος στην πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου χάρη στη συντονισμένη αύξηση της παραγωγής από το βασίλειο των Σαούντ, τη χώρα του και τη Ρωσία.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταδικάσει τη φρικτή δολοφονία Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν να παραβλέψουν» το έγκλημα.

Αναφορικά με τη διάχυτη υποψία ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου διατάχθηκε από τον ισχυρό άνδρα του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε: «Μπορεί κάλλιστα να είχε γνώση αυτού του τραγικού συμβάντος. Αλλά μπορεί και να μην είχε».

tzamal_kasogki_07_780450-1107791

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ο Τραμπ, τα αμερικανικά συμφέροντα, σχετικά με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και την αντιμετώπιση του Ιράν, έχουν προτεραιότητα στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης.

Αναφερόμενος στις προτάσεις Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών για αναστολή της πώλησης όπλων στο Ριάντ, ο Τραμπ χαρακτήρισε «ανόητη» αυτή την ιδέα, επισημαίνοντας ότι ωφελημένοι θα βγουν η Ρωσία και η Κίνα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πολύ «ακριβή» υπόθεση την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απάντησε αρνητικά, για να στρέψει αμέσως τη συζήτηση στις αιτιάσεις του κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με κοινή επιστολή τους ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο «να πάρει σαφή θέση» στο ερώτημα γύρω από την ενοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία Κασόγκι.

Τις δηλώσεις του προέδρου, που έδιναν συγχωροχάρτι στο Ριάντ, αποδοκίμασαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και στενός σύμμαχός του Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο συνάδελφός του Πολ Ραντ.

kasogy_tzamal_07-3839085

«Κωμική» χαρακτήρισε τη στάση Πόντιου Πιλάτου του Τραμπ έναντι του πρίγκιπα διαδόχου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι υπέβαλε ακτιβιστές, άνδρες και γυναίκες, σε βασανιστήρια για τη συμμετοχή τους σε πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ορισμένες εκ των γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα στην οδήγηση και στην κατάργηση της ανδρικής κηδεμονίας υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις. Σαουδάραβας αξιωματούχος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων.