Οκτώ μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019. Η διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού «σκηνικού»

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το έργο της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) αναφορικά με τις υποψηφιότητες στους Δήμους Ανατ. Αττικής τις οποίες καλείται να επιλέξει και να υποστηρίξει εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του Μαΐου 2019.

Η δυσκολία έγκειται σε δύο παραμέτρους. Η πρώτη, συνδέεται με την αλλαγή του αυτοδιοικητικού πεδίου με τη θέσπιση του εκλογικού συστήματος Απλής Αναλογικής και η δεύτερη, με την απουσία προσωπικοτήτων ευρύτερης εμβέλειας οι οποίες διαθέτουν το «ζητούμενο» πολιτικό/αυτοδιοικητικό πρόσημο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ευθύνης.

Στις δύο αυτές παραμέτρους, προστίθεται και μια τρίτη η οποία έχει ισχυρά «ερείσματα» και ως ένα βαθμό απαντάει στο ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι» στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής δεδομένου ότι πλειοδοτεί το “γαλάζιο” χρώμα.

Με εξαίρεση τους Δήμους, Παλλήνης και Λαυρεωτικής στους οποίους στις εκλογές του 2014 εκλέχθηκαν “πασοκογενείς” Δήμαρχοι σε όλους τους υπόλοιπους, οι Δήμαρχοι, πολιτικά κινούνται στο χώρο της «Νέας Δημοκρατίας» και μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών, Δημήτρης Κιούσης, Κρωπίας, Γιώργος Σωφρόνης, Σαρωνικού, Σωτήρης Μεθενίτης, Μαρκοπούλου και Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, διεκδικούν – σύμφωνα με τις αφανείς δημοσκοπήσεις αλλά και το αποτυπωμένο πολιτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες τους- βάσιμα την επανεκλογή τους από την πρώτη Κυριακή, ιδιαίτερα οι δύο πρώτοι!

Αναφορικά με τους προς υποστήριξη από το ΚΙΝ.ΑΛ υποψήφιους οι οποίοι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια κάποια δυναμική, είναι οι σημερινοί Δήμαρχοι, Α. Ζούτσος (Παλλήνης) και Δ. Λουκάς (Λαυρεωτικής) .

Αμφότερες, όμως, οι περιπτώσεις εμφανίζουν για το ΚΙΝ.ΑΛ υψηλό βαθμό δυσκολίας και προβληματικότητας σε σημείο που το “σταυρόλεξο” να μετατρέπεται σε άλυτο σώμα!

Οι λόγοι:

Ο μεν κ. Α. Ζούτσος εγκαλείται από τις τοπικές (και όχι μόνο) δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ για κατασυκοφάντηση του Κινήματος με αφορμή την υπόθεση της αποχέτευσης και την εμμονή του Δημάρχου να αποδίδει ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση επίλυσης της στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ειδικότερα, στον πρ. Υπουργό Περιβάλλοντος και διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Μανιάτη, στοχοποιώντας τον «γιατί αρνήθηκε να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΥΔΑΠ τον Δεκέμβριο 2014.» (Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του κ. Α. Ζούτσου στην οποία αποδίδεται η ευθύνη στον κ. Γ. Μανιάτη)

Επιπρόσθετα, ο κ. Α. Ζούτσος κατηγορείται από τους ίδιους κύκλους για τη δημόσια επιστολή του προς τους δημότες του Δήμου Παλλήνης κατά του ΠΑΣΟΚ παραμονές εθνικών εκλογών. (Ιανουάριος 2015)

Σε ότι αφορά τον κ. Δημήτρη Λουκά, οι αιτιάσεις εναντίον του σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο προκαλούνται από την πολιτική προσέγγιση του Δημάρχου προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την “προνομιακή αντιμετώπιση του από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής” τα αποτελέσματα της οποίας, βέβαια, αν επιχειρηθεί να αναλυθούν με “τριγωνόμετρο” και ρεαλισμό, περιέχουν λύσεις σε τοπικά ζητήματα που εκκρεμούσαν από 40ετίας!

Η προβληματική για το ΚΙΝ.ΑΛ κατάσταση που χαρακτηρίζει τους Δήμους Παλλήνης και Λαυρεωτικής αναφορικά με το τι “μέλλει γενέσθαι” για τους δύο Δημάρχους, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα την Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του, μέλος της οποίας είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος του κ. Γ. Σγουρού, κ. Γιάννης Σμέρος -αδελφός του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, Κ. Σμέρου και γιος του κ. Γιώργου Σμέρου, παλαιού Δημάρχου Παλλήνηςη στάση του οποίου στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ως προς τον Α. Ζούτσο: διεκδικεί με επιμονή τη “σιωπηρή” υποστήριξη των πασοκογενών δυνάμεων της Παλλήνης, επιθυμία που έχει εκδηλώσει με πολλαπλούς τρόπους και μέσω ετερόκλητων “διαδρόμων” και προς τη “Νέα Δημοκρατία” δίχως όμως οι προσπάθειές του να έχουν ως τώρα το αποτέλεσμα που θέλει.

Η αναζήτηση υποστήριξης του κ. Α. Ζούτσου από τους δύο πάλαι ποτέ μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς, αιτιολογούνται, αφενός από τα αποτελέσματα μετρήσεων οι οποίες τον εμφανίζουν με συρρικνωμένη εκλογική δύναμη -παρεμπιπτόντως, συμπληρώνει ως Δήμαρχος 12ετή θητεία και ως αιρετός 24 χρόνια!- και αφετέρου από το υπό διαμόρφωση αυτοδιοικητικό σκηνικό στο οποίο, εκτός του υπερ-ενωτικού ψηφοδελτίου που κυοφορείται υπό την διακριτική παρακολούθηση της Ν.Δ. και με στρατηγικό στόχο την «έξοδο» του κ. Α. Ζούτσου από τη διοίκηση του Δήμου, σε επιταχυμένη εξέλιξη βρίσκονται και δύο ακόμη αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες.

Η νέα αυτοδιοικητική πρωτοβουλία

Η μία, προέρχεται από διευρυμένη ομάδα περίπου 80 πολιτών με διαχρονική κοινωνική αναφορά, πολυσυλλεκτική πολιτική προέλευση και με συνδετήριο κρίκο ένα συντεταγμένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο με αρχές, στόχους και με προσδιορισμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Στη βούληση των πολιτών που ήδη συνθέτουν την αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, είναι η ανάδειξη του ή της επικεφαλής να γίνει σε σχετικά άμεσο χρόνο με εκλογική διαδικασία.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη επιλογή, δεδομένου ότι και το πρόταγμα της δημοκρατίας για άμεση εκλογή υπηρετεί και αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση προσφέρει σε όποιον/όποια επιλέξει μέσω κάλπης η πλειοψηφία των μελών.

Με επικεφαλής την κ. Ραχήλ Μακρή

Η άλλη αυτοδιοικητική πρωτοβουλία προέρχεται από την πρ. Βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτή με την ΛΑΕ στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, κ. Ραχήλ Μακρή με την υποστήριξη διευρυμένης ομάδας πολιτών του Γέρακα και της Παλλήνης, μεταξύ των οποίων, οι πρώην αντιδήμαρχοι του κ. Α. Ζούτσου, κ.κ. Δ. Καρκούλιας και Κ. Μήλας (στον πρώην Δήμο Γέρακα.) η πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Γέρακα, κ. Ρέα Ρουμελιώτη, και αρκετοί άλλοι.

Σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, η υποψηφιότητα της κ. Ραχήλ Μακρή εμφανίζεται να προσελκύει -επί του παρόντος- το ενδιαφέρον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων πολιτών ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και από τη στιγμή που θα τεθεί σε γνώση των δημοτών η αυτοδιοικητική πρόταση της δημοτικής παράταξης, αναμένεται να φανούν και οι πρώτες … «αποχρώσες ενδείξεις.»