Νάσος Αθανασίου: “Να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι και να επιστραφεί το 25% των Κ.Α.Π.”

Νάσος Αθανασίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Αθανασίου, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας επείγοντα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον αγώνα τους κατά της πανδημίας.

Η Ερώτηση επισημαίνει ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης οι Ο.Τ.Α. έχουν αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο έργο, αλλά ταυτόχρονα έχουν χάσει σημαντικό τμήμα εσόδων, λόγω της μη είσπραξης ανταποδοτικών και άλλων δημοτικών φόρων, και ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι οι Δήμοι -μεταξύ άλλων δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της κοινωνίας- «προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε περισσότερες από 212.800 οικογένειες, ενώ παρέχουν καθημερινά περισσότερα από 12.000 γεύματα.

Παράλληλα, στηρίζουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λόγω της επιδημίας έχει επιφορτιστεί με νέες αρμοδιότητες (αποστολή φαρμάκων, νοσηλευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες και σε πάσχοντες από κορωνοϊό), εξυπηρετώντας καθημερινά περισσότερους από 75.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα».

Παρά τις αυξημένες έκτακτες ανάγκες και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των δημοτικών εσόδων, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρκεστεί σε μικρή έκτακτη ενίσχυση, η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων.

«Αντί για μέτρα “ασπιρίνες”, η κυβέρνηση ας νομοθετήσει -άμεσα και σε μόνιμη βάση- την επιστροφή του 25% των παρακρατούμενων πόρων (ΚΑΠ) προς τους Ο.Τ.Α, οι οποίοι είχαν περικοπεί κατά την περίοδο των μνημονίων, αλλά και πρόσθετα έκτακτα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης, σύμφωνα με τα όσα ζητούν οι δήμαρχοι της χώρας και η ΚΕΔΕ» επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές ερωτούν το Υπουργείο Εσωτερικών με ποια μέτρα θα ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες των δήμων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προχωρήσει στην οικονομική ενισχυσή τους.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Οι Δήμοι και σε αυτή την κρίση καλούνται να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Επομένως κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αύξηση των κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι λόγοι είναι προφανείς: οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες που απαιτούνται λόγω της πανδημίας, με δεδομένο τον σημαντικό περιορισμό των δημοτικών εσόδων σε αυτήν ειδικά την περίοδο.

Οι Δήμοι συνεχίζουν να φροντίζουν μεταξύ άλλων για δύο σημαντικές για τη δημόσια υγεία υπηρεσίες: την αποκομιδή των απορριμμάτων και, σε αρκετές περιπτώσεις, την ύδρευση. Οι υπηρεσίες αυτές θεωρητικά καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία όμως έχουν μειωθεί.

Επίσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης οι Δήμοι πραγματοποιούν απολυμάνσεις δημοσίων χώρων, σχολείων και κτιρίων και ενισχύουν δομές τους όπως κοινωνικά φαρμακεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Με βάση στοιχεία της ΚΕΔΕ προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε περισσότερες από 212.800 οικογένειες, ενώ παρέχουν καθημερινά περισσότερα από 12.000 γεύματα.

Παράλληλα, οι Δήμοι στηρίζουν και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λόγω της επιδημίας έχει επιφορτιστεί με νέες αρμοδιότητες (αποστολή φαρμάκων, νοσηλευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες και σε πάσχοντες από κορωνοϊό).

Κατά την περίοδο της καραντίνας, πάνω από 75.000 πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα από τις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς.

Στους 332 δήμους της χώρας λειτουργούν συνολικά 880 δομές, στις οποίες υπηρετούν συνολικά 4.000 εργαζόμενοι. Οι 2.900 εξ αυτών υπηρετούσαν ήδη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και οι υπόλοιποι 1.100 προέρχονται από άλλες υπηρεσίες.

Αν και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται πάλι και οι σχεδιασμοί δεν μπορούν να προσλάβουν οριστικό χαρακτήρα, κρίνεται αναγκαία η αύξηση των κονδυλίων προς τους Δήμους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, έως τώρα, έχει αρκεστεί σε μικρή έκτακτη ενίσχυση, η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Αντί για μέτρα “ασπιρίνες”, η κυβέρνηση ας νομοθετήσει -άμεσα και σε μόνιμη βάση- την επιστροφή του 25% των παρακρατούμενων πόρων (ΚΑΠ) προς τους Ο.Τ.Α, οι οποίοι είχαν περικοπεί κατά την περίοδο των μνημονίων.

Επειδή η έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι εντελώς ανεπαρκής για τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων,

Επειδή έχουν περιοριστεί δραματικά τα δημοτικά έσοδα,

Επειδή οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων έχουν επεκταθεί λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών:

1. Σκοπεύει το Υπουργείο να εισηγηθεί ως πρώτο στοιχειώδες, ουσιαστικό βήμα την άμεση νομοθέτηση της επιστροφής σε μόνιμη βάση του 25% των παρακρατούμενων πόρων προς τους Ο.Τ.Α., οι οποίοι είχαν περικοπεί κατά την περίοδο των μνημονίων;

2. Επειδή και το μέτρο τούτο, κάθε άλλο παρά αρκεί, σκοπεύει το Υπουργείο να αποκαταστήσει κάποια ρεαλιστική αντιστοιχία ανάμεσα στις νέες δημοτικές ανάγκες και στους πόρους που διατίθενται για αυτές; Αν ναι, με ποια συγκεκριμένα μέτρα και ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Ποια η έμπρακτη απάντηση του υπουργείου στις προτάσεις της ΚΕΔΕ, ενόψει του κινδύνου εκτράχυνσης της υγειονομικής κατάστασης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Σπίρτζης Χρήστος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Βαρδάκης Σωκράτης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
ΠαπανάτσιουΑικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Exit mobile version