«Παγώνει» η απόφαση για κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας. Αυτό προέκυψε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).
Μόλις λίγες μέρες πριν, ο κ. Βούτσης είχε κάνει σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας προκειμένου να πάψει η κηδεμονία των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η μη τοποθέτηση πολιτικών προϊσταμένων στις υπηρεσίες ικανοποιεί εν πολλοίς το αίτημα Δήμων και Περιφερειών να πάψει ο σφιχτός εναγκαλισμός του κράτους προς την αυτοδιοίκηση.
Φαίνεται πως η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που αυτές είχαν, απ’ ευθείας στα υπουργεία.
Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι τα υπουργεία είναι αδύνατο να γνωρίζουν τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της χώρας κι ακόμη δυσκολότερο είναι να παρακολουθείται αποτελεσματικά η λειτουργία των αποκεντρωμένων υπηρεσιών κάθε υπουργείου σε όλη την επικράτεια.
Μια άλλη άποψη, που φαίνεται να κυριαρχεί, θέλει το Υπουργείο αντί να καταργεί τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, να προχωρά σε αναδόμησή τους, ώστε να υπάρχει μια υπηρεσία σε κάθε αιρετή περιφέρεια της χώρας.
Δηλαδή, οι επτά να γίνουν 13. Αν υλοποιηθεί αυτή η σκέψη (κάτι που είναι πολύ πιθανό), θα πρόκειται για ολική ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού της κυβέρνησης που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βούτσης.
Αντίθετοι με την κατάργηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτό πρόκειται να γίνει με βιαστικό τρόπο, είναι οι εργαζόμενοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίοι φοβούνται για το ποια θα είναι η τύχη τους σε περίπτωση κατάργησης των υπηρεσιών.