Συνέδριο ΚΕΔΕ: Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη: το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι καλπονοθευτικό…

Γιώργος Ιωακειμίδης

Η ομιλία του κ. Γιώργου Ιωακειμίδη, Δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης “Νέα Αυτοδιοίκηση” (υποστηρίζεται από αυτοδιοικητικούς που δεν είναι ενταγμένοι σε πολιτικά κόμματα) στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα. 


«Είμαστε εδώ για να συνθέτουμε και όχι για να στήνουμε τοίχους μεταξύ μας….

Από το Συνέδριο του Βόλου είχα ζητήσει κατηγοριοποίηση των Δήμων. Εμείς ως ΠΕΔΑ έχουμε ετοιμάσει μελέτη για την κατηγοριοποίηση των Δήμων είναι ολοκληρωμένη και θα τη δώσουμε στη δημοσιότητα.

Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν κατηγοριοποιήσει τους Δήμους τους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, τις δυνατότητές τους και ό,τι μπορούν να κάνουν.

Στη χώρα μας δεν μπορούν Αθήνα και Γαύδος να έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Η πρόταση μας ως ΠΕΔΑ περιέχει 5 κατηγορίες Δήμων και στο κείμενο θα αργαστούμε.

Σε ότι αφορά τις 6 «αδιαπραγμάτευτες θέσεις» επί των οποίων οι σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν θα αναφερθώ μόνο σε όσες έχουμε διαφορετική άποψη.

Η 2η θέση της πλειοψηφίας λέει: «η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.»

Αυτή ήταν και δική μας θέση στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο. Δηλαδή, να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Τότε, όμως, είχαμε το χρόνο, ήταν 2016 και τώρα έχουμε 2017. Μπορούσαμε να έχουμε την άνεση να κουβεντιάσουμε, σήμερα δεν έχουμε το χρόνοι. Και μία αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς την απλή αναλογική θα συμπαρασύρει όλο τον Κώδικα των Δήμων.

Είναι σαφές. Δεν μπορούμε τώρα να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια του.

Καλό είναι όταν θα έρθει εκείνη η ώρα να γίνει ξεχωριστά η όλη συζήτηση. Χωριστά για τα οικονομικά των Δήμων, χωριστά για την καταστατική θέση των αιρετών, κλπ. Αναγκαστικά θα το συζητήσουμε ως ενιαίο κείμενο. Άρα, η κουβέντα θα γίνει με ολοκληρωμένο τρόπο. Δεν έχουμε το χρόνο να το δούμε τμηματικά.

 

Η άποψη μας ως παράταξη δεν είναι ότι έχουμε ένα καλό εκλογικό σύστημα και δεν πρέπει να αλλάξει. Η άποψη μας είναι ότι έχουμε ένα κακό εκλογικό σύστημα με το οποίο το 18% γίνεται 60% στους Δημοτικούς Συμβούλους και φυσικά αυτό το εκλογικό σύστημα, το καλπονοθευτικό από όλες τις πλευρές δεν μπορεί να είναι πρόταση της ΚΕΔΕ η πλειοψηφία της οποίας, άλλωστε, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει το υπάρχον εκλογικό σύστημα ή κάτι διαφορετικό.

Η δική μας πρόταση ήταν και είναι ότι χρειαζόμαστε ένα εκλογικό σύστημα που να δίνει κυβερνησιμότητα ει δυνατόν, και να είναι πολύ αναλογικότερο από αυτό που υπάρχει σήμερα.

 

Αυτός οι διάλογος δεν έγινε.

 

Ελπίζουμε, έστω και εκ των υστέρων να γίνει παρότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η 3η πρόταση της πλειοψηφίας ζητάει: «να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.»

Η δική μας θέση: Το να μην ισχύσει όριο θητειών, προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση. Ναι στο όριο θητειών για όλους. Δεν είναι αλλά κάρτ, αυτό. Νομίζω ότι το καταλάβανε και ήδη έχει αποσυρθεί. Να μη μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια δεν το θεωρώ πρωτεύον. Είχε μια λογική το 2010 όταν το έκανε ο Ραγκούσης για να παρακολουθήσουμε το χρόνο των ευρωεκλογών. ‘Ήταν λάθος και τότε ως αυτοδιοίκηση είπαμε ότι δεν το θέλουμε.

Η 4η πρόταση της πλειοψηφίας αναφέρει τα εξής: «να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το

Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.»

Η παράταξη μας διαφωνεί με το αίτημα αύξησης χρηματοδότησης των Δήμων από τους ΚΑΠ. Υπενθυμίζω ότι οι Δήμοι λειτουργούν από το 2009 με 65% λιγότερους ΚΑΠ.

Αν μας δίνανε τους ΚΑΠ του 2009 δεν θα χαιρόμασταν, θα ….πετάγαμε!

Το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των ΚΑΠ αλλά η επαναφορά των ΚΑΠ στην προηγούμενη τους μορφή.

Να παίρνουμε τα χρήματα που προβλέπει ο νομοθέτης για τους Δήμους. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη: με την πρόταση αυτή διεκδικούμε το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι τα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους σκοπούς. Όμως, το να βάλουμε τα ανταποδοτικά τέλη σε ένα ενιαίο ταμείο, κινδυνεύουμε με την εξής μορφή. Μπορεί να προσφύγει κάποιος που δίνει πολλά ανταποδοτικά τέλη με τον ισχυρισμό ότι τα ανταποδοτικά που έχω δώσει στο Δήμο δεν τα χρησιμοποιείτε ως ανταποδοτικά αλλά για να κάνετε κάτι άλλο. Κατά την άποψη μου, αν πάει δικαστικά θα κερδίσει. 

Αυτό θα μας βάλει σε μια περιπέτεια που δεν θα τελειώσει ποτέ. Κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από νομικής πλευράς, αν μπορεί να γίνει, φοβούμαι ότι αυτό δε γίνεται.

Η 5η πρόταση ζητάει: «ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμό σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).

Έτσι όπως είναι αποτυπωμένη η πρόταση, υπάρχει κίνδυνος να ερμηνευθεί από τον κακοπροαίρετο ότι εμείς οι Δήμαρχοι θέλουμε να πάρουμε τα χρήματα που παίρνουν και οι Βουλευτές.

Επαναδιατυπώνω την πρόταση με άλλο τρόπο: «εξορθολογισμό σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και διοικητικό επίπεδο του συνολικού πολιτικού προσωπικού της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της αυτοδιοίκησης.»

Να είμαστε στην ίδια λογική βάση.»

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων, ο κ. Γ. Ιωακειμίδης, είπε:

Η πολιτική μου άποψη την οποία μέχρι το 2010 πάλευα, είναι ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να τα έχει όλα. Έλεγα ότι και τα ….αεροπλάνα που περνάνε πάνω από το Δήμο, θέλω να ξέρω τι γίνεται!

Όμως στην κατάσταση που είμαστε ως χώρα, σήμερα, δεν μπορούμε να τα λέμε αυτά. Μπορεί σε 2,3 ή 5 χρόνια να έχουμε ξαναπατήσει στα πόδια μας γερά και να επανέλθουμε.

Σήμερα αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε.

Φτάσαμε να επιστρέφουμε πίσω αρμοδιότητες όπως τη μεταφορά των μαθητών κ.ά. γιατί δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Προσωπικά δεν θέλω τίποτε άλλο. Αυτά που έχω, είναι υπεραρκετά.

Ας τα κάνω με τον καταλληλότερο τρόπο κι όταν έρθει η στιγμή, να τα ξανασυζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή, ως αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να τα ζητήσουμε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γ. Ιωακειμίδης, μίλησε και για την εποπτεία των Δήμων.

Είπε, χαρακτηριστικά:

«Πράγματι δεν μπορεί να μας ελέγχουν 100! Να είναι ένας και να ξέρουμε ότι τελειώσαμε και καθαρίσαμε. Αλλά ένας..! Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το στήσουμε αυτό.

Για να ησυχάσουμε, να κερδίσουμε χρόνο και να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία. Δεν γίνεται να τελειώνεις ένα έργο κι αν είναι χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια, να κάνεις δύο χρόνια κι όταν μετά από δύο χρόνια έρθει το έργο να ξαναπηγαίνεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να ξαναπηγαίνεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να χάσεις άλλους 4 με 5 μήνες για να υπογραφεί κι αφού υπογράψεις να θέλει και διάφορα δικαιολογητικά….

Απίστευτη γραφειοκρατία!

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Γ. Ιωακειμίδης προς το σώμα των Συνέδρων είπε ότι η παράταξη του θα ψηφίσει λευκό αναπτύσσοντας το σκεπτικό αυτής της επιλογής. 

«Γίνεται αντιληπτό –είπε- ότι έχουμε κάποιες διαφωνίες σοβαρές ως προς τις προτάσεις της πλειοψηφίας, έχουμε όμως και πολλές συμφωνίες.

Κατά συνέπεια, το κείμενο των προτάσεων δεν μπορεί να καταψηφιστεί από τη δική μας πλευρά αλλά ούτε και να υπερψηφιστεί γιατί υπάρχουν πολιτικές θέσεις της πλειοψηφίας με τις οποίες διαφωνούμε, διατηρούμε μια διαφορετική άποψη και προσέγγιση.

Ψηφίζουμε λευκό και δεν καταθέτουμε δικό μας κείμενο προτάσεων…»

Exit mobile version