Απελπιστικά χαμηλά οι δείκτες της ανακύκλωσης στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής

«Άνθρακες ο Θησαυρός» στη διαχείριση της ανακύκλωσης από τους 66 Δήμους της Αττικής.

Με βάση τα στοιχεία του φορέα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την ανακύκλωση στο σύνολο των αστικών αποβλήτων που διαχειρίζονται οι Δήμοι του λεκανοπεδίου με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), αρμόδιας για το σύστημα των μπλε κάδων, τα καλά αποτελέσματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα!

Ειδικότερα: οι ποσότητες απορριμμάτων που μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016 στη χωματερή της Φυλής εμφανίζουν αυξητική τάση σε σχέση με το 2015. Από 1.739.099 τόνους το 2015, πέρυσι, μεταφέρθηκαν στη Φυλή περίπου 50.000 τόνοι περισσότεροι. –για την ακρίβεια: 1.789.331 τόνοι.

Πρόκειται για στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος και διαχειρίζεται τη χωματερή στη Φυλή και φυσικά προκαλούν προβληματισμό και απογοήτευση γιατί παρ΄όλες τις εξαγγελίες, τα «καινοτόμα (;) προγράμματα» κάποιων Δήμων και τις όποιες επί μέρους προσπάθειες, είναι πολύ νωρίς για να είναι τα αποτελέσματα απλώς, ικανοποιητικά.

Απαιτείται πολιτική βούληση για δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων (επί του παρόντος, οι περισσότεροι Δήμαρχοι ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν…) χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, ανθρώπινο δυναμικό και διαρκής ενημέρωση των πολιτών.

Κυρίως, όμως, να πιστέψουν συνειδητά στην ανάγκη και ουσία της ανακύκλωσης οι ίδιοι οι Δήμαρχοι και να μην περιορίζονται σε «πολύχρωμες» εκδηλώσεις με επιδερμική προσέγγιση.

Για του λόγου το αληθές, δείτε προσεκτικά τους πίνακες με αναφορά στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής μας που επεξεργάστηκε ο «Νεολόγος».

Τα αποτελέσματα ομιλούν από μόνα τους.

Κάτω από το 2% η ανακύκλωση στους Δήμους της περιοχής μας

1ος ο Δήμος Σαρωνικού με 1,76%, ακολουθεί ο Δήμος Παλλήνης με 1,18% και από εκεί και κάτω το …. «μαύρο σκοτάδι»!Για να κατανοηθεί καλά το …. «πράσινο χάλι μας» στον μεν Δήμο Σαρωνικού ποσοστό 94,65% από τα 19.941.423 κιλά απορριμμάτων του 2016 πήγαν κατευθείαν στον ΧΥΤΑ Φυλής και στο δε Δήμο Παλλήνης, ποσοστό ήταν 98,82% από τα 24.708.441 κιλά απορριμμάτων.

Για τους υπόλοιπους Δήμους, ας μη γίνει κουβέντα!

Ακολουθούν οι πίνακες με την αποκομιδή των απορριμμάτων για κάθε Δήμο χωριστά για τα έτη, 2016 και 2015 καθώς και ένας πίνακας με τα χρήματα που εκλήθησαν να πληρώσουν οι Δήμοι της ευρύτερης περιοοχής μας για το 2016 στον ΕΔΣΝΑ.Έχουν ενδιαφέρον

Πρώτος σε ποσοστό ανακύκλωσης ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου με 12,74%

Χάριν ιστορίας και μόνο, το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης 12,74 % κατέχει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου. Πρωτιά που οι εμπειρογνώμονες του ΕΔΣΝΑ αποδίδουν στην καλά οργανωμένη υπηρεσία του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Δεύτερος με διαφορά, ποσοστό 7%, ακολουθεί ο Δήμος Χαλανδρίου και τρίτος ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με 6,76%.

Ρένα Δούρου: “Θα στηρίξω τα σχέδια των Δήμων

Οφείλεται για μια ακόμη φορά να επισημανθεί ότι η περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε κατάρτιση προτύπων τευχών τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ από την πρώτη στιγμή τόνισε πως θα στηρίξει σχέδια των Δήμων, καθώς από τις δικές τους πρωτοβουλίες θα κριθεί η επιτυχία του νέου περιφερειακού σχεδιασμού στα απορρίμματα.

Προ ημερών, η περιφερειάρχις Αττικής Ρένα Δούρου, σε επιστολή προς τους 66 δημάρχους του λεκανοπεδίου, τόνιζε πως «η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου δεν είναι πλέον ο χώρος διάθεσης στη Φυλή αλλά η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση».

Στην επιστολή αναφερόταν πως «δεν αρκεί όμως η έγκριση του ΠΕΣΔΑ (του περιφερειακού σχεδιασμού) για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) για υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής από την ταφή -ποσοστά που εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων».

Η κα Ρένα Δούρου καλούσε τους δημάρχους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, καθώς έχει εντοπιστεί «ανυπαρξία» προτάσεων χρηματοδότησης για δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Τέλος, χαρακτήριζε «κομβικής» σημασίας τη φετινή χρονιά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Σωκράτης Φάμελλος: «Θα δοθεί τεχνική βοήθεια στους δήμους για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων»

Μέχρι το τέλος του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητήσει από τους δήμους να δρομολογήσουν δραστηριότητες για διπλασιασμό της απόδοσής τους στην ανακύκλωση, ώστε να οδηγήσουν ουσιαστικά αυτοί το άρμα της κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρχουν 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τεχνική βοήθεια στους δήμους, προκειμένου να κάνουν εφαρμοστέα τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Επιπλέον ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι πολίτες θα επιβραβεύονται ή δεν θα επιβαρύνονται ανάλογα με το πόση ανακύκλωση κάνουν, οι ΔΕΥΑ και οι φορείς νερού πρέπει να φτιάξουν τιμολόγια με μηδενική χρέωση νερού για όποιον κάνει οικονομία νερού στο σπίτι του, οι φορείς διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να έχουν διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με τις χρήσεις του νερού, ενώ σε επόμενο νόμο που όπως είπε, ετοιμάζεται, θα υπάρχει πρόβλεψη, οι δήμοι να εμπορεύονται υλικά που προκύπτουν από τα πράσινα σημεία και ενέργεια που προκύπτει από το βιοαέριο.

Στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ η διαχείριση στραγγισμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής

Στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των στραγγισμάτων από τους ΧΥΤΑ της Φυλής για εννέα μήνες. Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των στραγγισμάτων από τις διαφορετικές φάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής κατασκευάστηκαν από την εταιρεία, ΗΛΕΚΤΩΡ το 2008.

Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, η λειτουργία των εγκαταστάσεων ανατέθηκε με διαγωνισμό στην ΗΛΕΚΤΩΡ το 2010 για 5 έτη, προς 14,3 εκατ. ευρώ (μέσο μηνιαίο κόστος 239.400 ευρώ).

Το 2016, επειδή δεν είχε γίνει νέος διαγωνισμός έγινε «προσωρινός» για ένα έτος, ο οποίος κατακυρώθηκε στην εταιρεία WATT προς 710.402 ευρώ (118.400 ευρώ/μήνα). Επειδή, όμως, ο διαγωνισμός εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί, ο ΕΔΣΝΑ προχώρησε σε νέο διαγωνισμό, για ακόμα 9 μήνες, τον οποίο κέρδισε η ΗΛΕΚΤΩΡ, προς 565.433 ευρώ (141.358 ευρώ/μήνα).