Εμμέσως πλην …σαφώς ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. λέει ΝΑΙ στην χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο Δήμο Κρωπίας και στα Μέγαρα

Αλληγορική και όχι σε ευθεία γλώσσα η ανακοίνωση-απάντηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν αλλά και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την Δημοτική Αρχή Κρωπίας αναφορικά με τη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα λατομεία, Κυριακού (Κορωπί) και Σταμέλου (Μέγαρα). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τη δημοσιότητα (δείτε στον “Νεολόγο” ΕΔΩ) η επιλογή των δύο παραπάνω χώρων που από κοινού με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΔΣΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής και σε αυτόν τον προγραμματισμό εμμένει και σήμερα ο Φορέας.

Αντί, λοιπόν, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να βγει και να δηλώσει ευθαρσώς ότι, ναι, έτσι είναι τα πράγματα ή όχι, δεν ευσταθούν οι πληροφορίες γιατί, πλέον, είναι εκτός προγραμματισμού μας ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, επιτείνει την σύγχυση περιοριζόμενη στην …ηθικοπλαστική σύσταση, πως “η πηγή της ενημέρωσης των πολιτών για τέτοιου είδους θέματα οφείλει να είναι πάντα οι αρμόδιοι φορείς και όχι δημοσιεύματα του Τύπου.”

Με την προσδοκία ότι ο ΕΔ.Σ.Ν.Α. θα βγει με ξάστερες κουβέντες και θα ¨φωτίσει” την κατάσταση, αναπαράγουμε την ανακοίνωση του:

“Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Αττική, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

• Η πηγή της ενημέρωσης των πολιτών για τέτοιου είδους θέματα οφείλει να είναι πάντα οι αρμόδιοι φορείς και όχι δημοσιεύματα του Τύπου.

• Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο δήμο Κρωπίας, πρέπει να σημειωθεί ότι προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι για δεύτερη φορά προκαλείται ένταση αν και είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί από το 2003, με το νόμο 3164, άρθρο 33, από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Β. Παπανδρέου, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα το 2013, όταν έγινε τροποποίηση του νόμου με το νόμο 4122/2013, άρθρο 28, ΦΕΚ 42Α 2013, ειδικά για την Ανατολική Αττική, με προτείνοντα τον τότε Περιφερειάρχη κ. Σγουρό και με δήμαρχο Κρωπίας τον σημερινό, κ. Κιούση, η ίδια θέση επιβεβαιώθηκε.

Έκτοτε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ειδικά μάλιστα από τους γνωρίζοντες το θέμα…

• Σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο δήμο Μεγαρέων, όταν δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ (απόφασή 343/2017), στη βάση του ΠΕΣΔΑ Αττικής στο ΠΕΔΣΑ Αττικής (ΦΕΚ 4175 Β/23 – 12 – 2016 – Απόφαση 414/2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής), το σχέδιο «αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων – μεταλλείων (ΕΑΛΜ) Αττικής σε συνέργεια με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής», και ενημερώθηκαν σχετικά οι Δήμοι, ουδεμία παρατήρηση ή πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου Μεγαρέων.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.”

Ο ΕΔΣΝΑ συνεχίζει να εργάζεται για τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, στη βάση της αποκέντρωσης, της μείωσης του όγκου, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, όπως ορίζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.