Πέντε οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις στις σημερινές εκλογές της Κ.Ε.Δ.Ε

Πέντε είναι συνολικά οι παρατάξεις που κατέρχονται στις σημερινές εκλογές της ΚΕΔΕ.

Η παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» υποστηριζόμενη … ευθέως και απροκαλύπτως από τη Νέα Δημοκρατία.
Η ανεξάρτητη παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής της τον μέχρι προ ημερών Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α., Δήμαρχο Νίκαιας -Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη.
Η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής είναι ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.
Η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της είναι ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.
Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Το ψηφοδέλτιο της παράταξης: «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»

Λάζαρος Κυρίζογλου και Δημήτρης Παπαστεργίου

«Γαλάζια υπόθεση» θεωρείται η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ισχυρή επιρροή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πιστοποιήθηκε και στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών με την σαρωτική νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η πλειοψηφία των δημάρχων που εκλέχθηκαν τον Μάιο προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη και αυτό διασφαλίζει ξεκάθαρη υπεροχή και στις αρχαιρεσίες για την Κεντρική Ένωση των Δήμων.

Ειδικά από την στιγμή που διασφαλίστηκε η συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, ύστερα από συνεννόηση που έγινε υπό τον Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Σπύρο Σταθούλη.

Έτσι, με βάση την συμφωνία που έγινε, ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα κριθεί από την σταυροδοσία που θα έχουν ο δήμαρχος Μενεμένης Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Όποιος έρθει πρώτος σε ψήφους θα λάβει και το χρίσμα.

Λάζαρος Κυρίζογλου: «Να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν»

Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Λάζαρος Κυρίζογλου από την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι». Ο δήμαρχος Μενεμένης Αμπελοκήπων τόνισε προς το σώμα των συνέδρων, ότι «χρειάζεται περισσότερη αποκέντρωση, περισσότερη αυτοδιοίκηση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Καλούμαστε να επουλώσουμε τις… Κλεισθένιες «πληγές». Να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε η πολεμική στην αυτοδιοίκηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Καλούμαστε να διεκδικήσουμε το ρόλο μας απέναντι στον κρατικό συγκεντρωτισμό. Προτάσσουμε την ενότητα και τον ενιαίο βηματισμό του συνόλου της αυτοδιοίκησης. Να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν». Κλείνοντας ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι «επιζητούμε αρμοδιότητες και πόρους. Η υποψηφιότητα μου για την προεδρία της ΚΕΔΕ δεν είναι προσωπική φιλοδοξία αλλά ανάγκη για προσφορά στο θεσμό».

Δημ. Παπαστεργίου: «Θέλουμε σύνθεση και συνεργασία στην επομένη μέρα για ισχυρή διοίκηση στην ΚΕΔΕ»

Δημήτριος Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων

Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι δήμοι για τον Δημήτηρη Παπαστεργίου, που πήρε τη σκυτάλη των ομιλιών. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων από την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», όπως και ο Λάζαρος Κυρίζογλου που προηγήθηκε, επεσήμανε στη δική του ομιλία ότι «η καρδιά της αυτοδιοίκησης χτυπά σήμερα εδώ. Τα δεδομένα και οι εποχές αλλάζουν.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει… Να πάει μπροστά… Αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Θέλω την αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή. Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του φτωχού συγγενή. Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι δήμοι». Παράλληλα ο Δήμαρχος της θεσσαλικής πόλης εξήγησε ότι πρέπει: «να σχεδιάσουμε την επομένη μέρα με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Να απαιτήσουμε τον δικό μας ζωτικό χώρο.

Να δούμε το περιβάλλον και την ενεργεία. Να βγάλουμε το καινοτόμο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης. Να θωρακίσουμε το κύρος των αιρετών. Η Οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού αποτελεί υποχρέωση. Θέλουμε σύνθεση και συνεργασία στην επομένη μέρα για ισχυρή διοίκηση στην ΚΕΔΕ».

Γιώργος Ιωακειμίδης: «Στα δύσκολα χρόνια πληρώσαμε το τίμημα σαν αυτοδιοικητικοί»

Στη δική του ομιλία στο σώμα των συνέδρων της ΚΕΔΕ, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Δήμαρχος Νίκαιας -Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης είπε: «Είναι βαριά η ευθύνη μας. Στα δύσκολα χρόνια πληρώσαμε το τίμημα σαν αυτοδιοικητικοί. Για αυτό και πολλοί δεν επανεξελέγησαν. Έχουμε ένα κράτος συγκεντρωτικό.

Πρέπει να προχωρήσουμε με συμβιβασμούς όπως γίνεται στην διεθνή πραγματικότητα. Η κρίση έφαγε άξιους ανθρώπους. Πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά όργανα που θα διεκδικούν.

Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι υπέρ ή κατά μιας κυβέρνησης. Δεν μας δόθηκε χρόνος να εκφράσουμε τις θέσεις μας για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη απέναντι στα όργανα. 

Εμείς, έχουμε μια καθαρή αυτοδιοικητική πρόταση. Η παράταξη μας απαρτίζεται από ακομμάτιστους και αδέσμευτους αυτοδιοικητικούς.

Έχουμε θέματα για το περιβάλλον με τις πυρκαγιές, με τις πλημμύρες, για τις έξυπνες πόλεις, για το προσφυγικό και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσουμε».

Λάζαρος Μαλούτας: «Σύγχρονη, αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση»

Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης

Για σύγχρονη, αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «χρειάζεται μια γενναία μεταρρύθμιση ενάντια στις οπισθοδρομικές και κρατικιστικές συντηρητικές αντιλήψεις. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε με όραμα, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις. Επιλέγουμε τον κοινό αγώνα για όφελος του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών. Σύγχρονη, αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση».

Απ. Καλογιάννης: «Απαιτούνται συνθέσεις μέσα από μια δημοκρατική λογική»

Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων

Στον δική του ομιλία ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης εξήγησε: «Αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε έναν άλλο δρόμο. Προοδευτικό, απέναντι στα ρέματα του νεοφιλελεύθερου συντηρητικού χώρου. Αυτοδιοικητικό γιατί συμμετέχει όλο το φάσμα των δήμων με έμφαση στους μικρούς, γιατί αυτοί έχουν την ανάγκη μας. Δεν στάθηκε δυνατό να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο κατά του συντηρητισμού.

Δεν είμαστε κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά κατά των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων. Υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Η αντιπολίτευση πρέπει να δημιουργήσει ένα μέτωπο στη νέα διαμορφούμενη πλειοψηφία. Απαιτούνται συνθέσεις μέσα από μια δημοκρατική λογική.

Οι παρατάξεις εκφράζουν και κομματικές θέσεις. Αλλά το κρίσιμο είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε αυτοδιοίκηση της λακκούβας ή της ανάπτυξης».