Εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας: Διαγνωστικά τεστ δωρεάν και για όλους

Ολοι εμείς, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, παρακολουθούμε με βαθιά ανησυχία την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, που αρνούνται να εφαρμόσουν την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μαζικούς ελέγχους με διαγνωστικά τεστ.

Η διενέργεια μαζικών ελέγχων έχει μεγάλη σημασία καθώς από τη μία εξασφαλίζει τη διάγνωση σε όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει εκείνες τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις που προκαλούν διασπορά το ιού σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ταυτόχρονα, γινόμαστε μάρτυρες ενός κατάφωρου ταξικού διαχωρισμού. Συμπολίτες μας με συμπτώματα πληρώνουν από τη υστέρημά τους τη διάγνωση σε ακριβή τιμή ή αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή, ενώ από την άλλη οι οικονομικά εύποροι με προκλητικό τρόπο δημοσιοποιούν τους ελέγχους τους σαν να πρόκειται για μια εύκολη, καθημερινή διαδικασία.

Τέλος, η ζωή των γιατρών και νοσηλευτών τίθεται σε κίνδυνο, καθώς η διάγνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού γίνεται με καθυστέρηση.

Ακόμα και όταν η διάγνωση επιτευχθεί, η καραντίνα για το προσωπικό αυτό είναι η μισή (7 ημέρες) από τους υπόλοιπους πολίτες, ώστε να ξαναγυρίσουν άμεσα στα νοσοκομεία, ενώ το προσωπικό εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια και χωρίς επαρκή μέτρα προφύλαξης!

Δεν είναι τυχαίο ότι η δοκιμαζόμενη γειτονική Ιταλία καταφεύγει εσπευσμένα στην εφαρμογή των μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τη μικρότερη αναλογία τεστ ανά κάτοικο! Ακόμα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (με δημοσίευμά του στις 23/3) ζητά από το υπουργείο «να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από διαγνωστικά τεστ, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ».

Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την πολιτική σε βάρος του λαού την έχει η κυβέρνηση που κωφεύει στη λαϊκή απαίτηση και αρνείται να προμηθευτεί τον κατάλληλο αριθμό τεστ.

Δεν θέλει να επιβαρυνθεί με το οικονομικό κόστος της εφαρμογής των δωρεάν, μαζικών διαγνώσεων.

Την ίδια στιγμή που μέσω της ρητορικής της «ατομικής ευθύνης» ρίχνει το φταίξιμο για τη διάδοση της επιδημίας στον λαό, εστιάζοντας σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αρνείται να αναλάβει την κρατική ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

Ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να «μείνει σιωπηλός» μπροστά σε αυτή την εγκληματική πολιτική. Έχει δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην περίθαλψη, δικαίωμα στις ίσες συνθήκες διάγνωσης και θεραπείας!

Πρέπει να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε:

• Διαγνωστικά τεστ ΤΩΡΑ δωρεάν για όλο τον λαό.
• Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.
• Δωρεάν μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και σε κάθε χώρο δουλειάς.
• Πλήρης και δωρεάν κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών όλου του πληθυσμού.

Υπογράφουν:

Αβουζουκλίδου Δήμητρα, ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη, Ανδρεάδου Σταματίνα, ειδικευόμενη πνευμονολόγος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αποστολάκης Αντώνης, γιατρός σε αναμονή ειδικότητας, Αθήνα, Γραβάνης Ιάσωνας, γιατρός σε αναμονή ειδικότητας, Θεσσαλονίκη, Ζαβακοπούλου Αθανασία, νοσηλεύτρια, Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Ζαγγανάς Παναγιώτης, μικροβιολόγος, Θεσσαλονίκη, Ζερμπίνος Γιώργος, συνταξιούχος πρώην τραπεζοκόμος, Ευαγγελισμός, Αθήνα, Λίτσικα Αννα, νοσηλεύτρια, ΓΝΑ Γεννηματάς, Αθήνα, Μαντάς Χρήστος, συμβασιούχος φύλακας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Ματσούκας Γεώργιος, δερματολόγος, Θεσσαλονίκη, Μήτσιος Αχιλλέας, ειδικευόμενος ψυχίατρος, ΓΝΑ Γεννηματάς, Αθήνα, Μπούτσορας Κώστας, ειδικευόμενος νευρολόγος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανίδου Αναστασία, νοσηλεύτρια, Νοσοκομείο Ξάνθης, Ραφαηλίδου Μαρία, γενική ιατρός, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Τσιλικάτης Χρήστος, χειρουργός, Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Τσιπτσής Κώστας, καρδιολόγος, Νοσοκομείο Γρεβενών, Φωτοπούλου Κατερίνα, γιατρός σε αναμονή ειδικότητας, Θεσσαλονίκη.