Σε βήμα αποτύπωσης της λογικής με «εργαλεία» φιλοσοφίας η παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Γκόνη

Στην κατάμεστη «Στοά του Βιβλίου» από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της ιατρικής επιστήμης αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε, χθες, Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, το βιβλίο του συμπολίτη μας γιατρού κ. Γεωργίου Γκόνη «Αινίγματα Λογικών Προσεγγίσεων.»

Η κριτική αξιολόγηση του βιβλίου έγινε από τέσσερις ανθρώπους που συνέπεσε να εκπροσωπούν ένα υψηλού επιπέδου δώμα διανόησης και φιλοσοφικής σκέψης στη χώρα μας, με κοινή συνισταμένη όλων, την άποψη για το μεν σύγγραμμα, ότι «πάντρεψε τον μικρόκοσμο με τον μεγάκοσμο δίνοντας το υπόστρωμα του ζην μας, δηλαδή το στίγμα της σημερινής έγνοιας του κάθε ανθρώπου» και για τον δε συγγραφέα ότι «στο πρόσωπό του συναντάται ένας σύγχρονος ιατροφιλόσοφος….»

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η φράση του έμπειρου κριτικού θεάτρου και καταξιωμένου συγγραφέα, του Κώστα Γεωργουσόπουλου -γνωστού και για την ιδιαίτερα «δύσκολη» κρίση του- ο οποίος ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του είπε:

«το βιβλίο του Γιώργου Γκόνη θα έπρεπε να ενταχθεί στα σχολικά εγχειρίδια της μέσης εκπαίδευσης ως ελεύθερο ανάγνωσμα»!

Εκτός του κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου, στο πάνελ των αξιολογητών του βιβλίου ήταν:

  • ο κ. Αναστάσιος Μάνθος, καθηγητής Ιατρικής, τέως Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • ο κ. Χρήστος Γιαπιτζάκης, διδάκτωρ-γενετιστής Πανεπιστημίου Αθηνών, βιολόγος-οδοντίατρος
  • και ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, διδάκτωρ κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστ., δικηγόρος.

Μετά το πέρας των παρεμβάσεων, μίλησε ο συγγραφέας κ. Γιώργος Γκόνης «κωδικοποιώντας» τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του και επισημαίνοντας ότι σκοπός του ήταν να «προκαλέσει ερωτήματα και όχι να αποκρυσταλλώσει συμπεράσματα.»

Ο Γιώργος Γκόνης, «ο άνθρωπος του μέτρου και του ορθού λόγου» -όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρ. πρύτανη κ. Αναστ. Μάνθο– καταχειροκροτήθηκε επί αρκετά λεπτά της ώρας και στο τέλος της εκδήλωσης, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους περίπου 300 προσκεκλημένους του, τον καθένα χωριστά και πρώτο απ’ ολους τον παραμείναντα σε όλη τη διάρκεια της δίωρης εκδήλωσης, Δήμαρχο Δήμου Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσο.

Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα των αξιολογικών αναφορών εκ μέρους των κ.κ. Α. Μάνθου και Κ. Γεωργουσόπουλου –λόγω χώρου παραλείπονται οι άλλοι δύο ομιλητές-καθώς και του συγγραφέα με την σύντομη ομιλία του οποίου, ολοκληρώθηκε η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αρκούντως διδακτική εκδήλωση-ύμνος προς την φύση του ανθρώπου και τα «εργαλεία» διερεύνησης της.

Αναστάσιος Μάνθος, καθηγητής Ιατρικής,
τ. πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Ο τίτλος του ιατροφιλόσοφου στον Γιώργο Γκόνη δεν μπήκε τυχαία. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η φιλοσοφία έχει συναντηθεί μόνο με την Ιατρική. Δεν υπάρχει άλλο πάντρεμα. Δεν έχω ακούσει για φιλοσοφοδικηγόρο χωρίς να θέλω να θίξω τη δικηγορία ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Πιστεύω ότι η ιατρική – το λέω και με την προσωπική μου εμπειρία- προαπαιτεί κάποιο ψυχισμό διακονίας στην ύπαρξη και τον πόνο του ανθρώπου και μέσα από αυτή την μέθεξη ο γιατρός αναβιβάζεται και εξαναγκάζεται να φιλοσοφεί.

Είναι μια αναγκαία διέξοδος ψυχικής ισορροπίας. Και βέβαια αυτό δεν είναι σημερινό. Ο Ιπποκράτης ήταν καταρχήν φιλόσοφος και κατά δεύτερο γιατρός. Αυτός ο οποίος επίσημα έδωσε την ιατροφιλοσοφική έννοια είναι ο Γαληνός, είναι αυτός που είπε, άλλο ο άριστος γιατρός κι άλλο ο φιλόσοφος.

Δεν μπορεί να είναι άριστος ο γιατρός αν δεν είναι και φιλόσοφος. Αυτά τα δομικά χαρακτηριστικά τα καλύπτει πλήρως ο Γιώργος Γκόνης μ’ ένα τρόπο αξιοθαύμαστο.

Πάντρεψε τον μικρόκοσμο με τον μεγάκοσμο, μας έδωσε το υπόστρωμα του ζην μας, που δηλαδή βρισκόμαστε, μας δίνει το στίγμα της σημερινής έγνοιας του κάθε ανθρώπου και δίνει την αίσθηση της υποχρέωσης που έχει ο κάθε άνθρωπος, πρώτα στον εαυτό του για να καταξιώνει τη λέξη άνθρωπος και τον εγκέφαλο και κατά δεύτερο, τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τον συνάνθρωπο και για το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας και του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.

Η συνολική εκτίμηση της συγγραφής του Γιώργου Γκόνη είναι ένα επίπεδο πάρα πολύ υψηλό, είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, θάλεγα ότι είναι ένα απόσταγμα ψυχής και γνώσης, το οποίο έχει εκπληκτική απλότητα και μία απίθανη συμπύκνωση.

Είναι ένα βιβλίο που προσθέτει πάρα πολλά, ειδικά την περίοδο που διανύουμε και θα ήθελα να ευχηθώ το βιβλίο αυτό να έχει την ανταπόκριση που πράγματι εμπερικλείει μέσα στις γραμμές του.»

Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας, κριτικός θεάτρου

«Θα προσεγγίσω το βιβλίο του Γιώργου Γκόνη ως δάσκαλος. Ένα βιβλίο με ερεθιστικό τίτλο γιατί όταν παραθέτεις το αίνιγμα στη λογική αυτό σε πάει κατευθείαν στην ουσία της φιλοσοφικής αναζήτησης, στις πηγές της φιλοσοφίας, δηλαδή στην διαλεκτική του Ηράκλειτου.

Όταν άρχισα να διαβάζω αυτό το βιβλίο διαπίστωσα ότι από τα κεφάλαια του τελείως σχηματικά, έχεις την εντύπωση ότι διατρέχουν την πορεία της φιλοσοφικής σκέψης.»

Ο κ. Κ. Γεωργουσόπουλος, ολοκλήρωσε την κριτική παρέμβαση του τονίζοντας ότι το βιβλίο του Γιώργου Γκόνη θα έπρεπε να προσφέρεται στους μαθητές των σχολείων της μέσης εκπαίδευσης ως ελεύθερο ανάγνωσμα.

Γιώργος Γκόνης, συγγραφέας του βιβλίου

«Μακριά από ‘ μένα η ύβρις ότι προσπάθησα ή προσπαθώ να δημιουργήσω μία καινούργια κοσμοθεωρία. Έδωσα έμφαση στην πρόκληση ερωτημάτων και όχι στην αποκρυστάλλωση συμπερασμάτων.

Εκείνο όμως που σίγουρα προσπάθησα να τονίσω και να αναδείξω την αξία του μέτρου και της ισορροπίας. Όπου υπάρχει μέτρο και ισορροπία δημιουργούνται προϋποθέσεις αρμονίας και συντίθεται κάλλος. Δηλαδή κάλεσμα για συμμετοχική αγαλλίαση.»

« Το ζητούμενο είναι ο ορθός λόγος και η ελευθερία. Για τον άνθρωπο ο ορθός λόγος και η ελευθερία έχουν κοινή αφετηρία.

Ταυτίζονται στη γένεσή τους. Όταν πριν από λίγα χρόνια προσπαθούσα να βάλω σε τάξεις τις σκέψεις μου και να τις μορφοποιήσω σε κείμενα δεν φανταζόμουν ότι οι σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και σε όλο το δυτικό κόσμο θα τις καθιστούσαν δραματικά επίκαιρες.

Το βιβλίο μου δεν είναι πολιτικό. Στόχος του όμως είναι η διερεύνηση της φύσης του ανθρώπου. Μ’ αυτή την έννοια ίσως, κάποιος να το χαρακτήριζε βαθύτατα πολιτικό.

Άρχισα από το Θεό και τη Φύση, περιέγραψα τα βασικά της ζωής και αναζήτησα τον άνθρωπο. Δηλαδή τη φύση του, τις ανάγκες του, τις αξίες του, την συλλογικότητα του. Οδηγήθηκα σε πολλές λογικές παραδοχές.

Εκεί όμως στο οποίο θα ήθελα να σταματήσω είναι η υπόθεση ότι μέσα από την σμίλη της παιδείας και με βαθιά επίγνωση του τραγικού που υπάρχει στη ζωή κάθε ανθρώπου θα πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα προσέγγιση των ανθρωπίνων»

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Γκόνη, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ιδιαίτερα συμμαθητές του συγγραφέα από τα χρόνια μαθητείας στην στρατιωτική σχολή ιατρικής, συγγραφείς, διανοούμενοι και σημαντικός αριθμός Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας των οποίων το Πανελλήνιο ετήσιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, με πρόταση του Δημάρχου Δήμου Παλλήνης κ. Αθανασίου Ζούτσου, πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο κάθε έτους σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, το σημερινό Γέρακα, ως «κληρονόμου» του αρχαίου Δήμου Γαργηττού.

Την περιοχή μας εκπροσώπησε επίσης μεγάλος αριθμός αξιολογητών του βιβλίου του Γιώργου Γκόνη, καθώς και πολλοί φίλοι και γνωστοί του. Παρόντες ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσος, η αντιδήμαρχος κ. Ειρήνη Κουνενάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γεώργιος Μερτζάνος και Δημήτριος Καρκούλιας, ο συγγραφέας και πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Συλλόγου παλαιών κατοίκων Παλλήνης «ο Παλληνεύς» κ. Κωνστ. Ρομποτής και η Γεν. Γραμματέας κ. Τασία Μαλλιαρού, ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης κ. Νικήτας Νικηταράς, ο ε.α. υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ κ. Βασίλειος Κορδαλής, η πρ. κοινοτική σύμβουλος Πικερμίου, δικηγόρος κ. Λιάνα Παπανδρέου, κ.ά.π.

Κριτική αναφορά στο βιβλίο του συμπολίτη μας κ. Γ. Γκόνη δημοσιεύεται στο φύλλο 212 -σελ. 12- (παρατίθεται σε αρχείο jpeg)

alt