“Αmour” ερωτική ανθολογία. Ο έρωτας στη γαλλική λογοτεχνία του 18ου & 19ου αιώνα

Το βιβλίο «Αmour, ερωτική ανθολογία», (εκδόσεις Αιώρα), περιλαμβάνει κείμενα δώδεκα κλασικών Γάλλων συγγραφέων του 18ου και του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα και τον ντε Σαντ, έως τον Φλωμπέρ και τον Σταντάλ. 

Κυκλοφόρησε από τις “εκδόσεις Αιώρα” και το επιμελήθηκε η Έφη Κορομηλά.

Μέσα από τα κείμενα, ο έρωτας αναδύεται άλλοτε παιγνιώδης, εφήμερος, ματαιόδοξος, δαιμονικός, κυνικός, άλλοτε παράφορος και καταστροφικός και άλλοτε ανιδιοτελής, αγγελικός, ρομαντικός. Η έκδοση συμπεριλαμβάνει σύντομα, αλλά ουσιώδη και περιεκτικά βιογραφικά των συγγραφέων καθώς και σαφείς αναφορές για το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο των έργων τους που περιέχονται στο βιβλίο.

“Ο έρωτας δεν είναι μόνο αίσθημα, είναι και τέχνη”, λέει ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, και οι συντελεστές του βιβλίου, ευελπιστούν η έκδοση να αποτελέσει έναυσμα για να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν εκ νέου οι αναγνώστες τους δημιουργούς που ανθολογούνται.

«Κριτήριο της επιλογής μου ήταν να δώσουμε μια γεύση από τον έρωτα στη γαλλική λογοτεχνία του 18ου και του 19ου αιώνα» αναφέρει η επιμελήτρια, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ανεξάντλητο. Πάμπολλοι οι συγγραφείς που καταπιάστηκαν με αυτό και αμέτρητα τα έργα που το πραγματεύονται. Ένα δεύτερο κριτήριο ήταν η ποικιλία. Θελήσαμε να δείξουμε τον έρωτα άλλοτε μοιραίο και τραγικό, άλλοτε παιγνιώδη, άλλοτε διασκεδαστικό, άλλοτε ρομαντικό, άλλοτε πεζό, άλλοτε άγουρο και άλλοτε ‘δοκιμιακό», καταλήγει η Έφη Κορομηλά.