fbpx

Στον συμπολίτη μας, Πάνο Κυπαρίσση το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014

Στον συμπολίτη μας, Πάνο Κυπαρίσση (ζει στο Γέρακα) απονεμήθηκε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014 από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για το έργο του με τίτλο, «Τα τιμαλφή», εκδόσεις Μελάνι. (2013)

Για το βραβευμένο έργο του Πάνου Κυπαρίσση, «Τα τιμαλφή», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου στο κριτικό σημείωμά του:

«Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι το παρελθόν διαδραμάτιζε πάντα βαρύνοντα ρόλο στην ποίηση και στη διαμόρφωση της ποιητικής του Πάνου Κυπαρίσση. Από τη συλλογή Καπνοπόλεμος (1977) ως τα ανά χείρας Τιμαλφή, τα πάντα μοιάζει να συντελούνται κάτω από τον θαλερό ίσκιο προσώπων και πραγμάτων του παρελθόντος, διαπερασμένα από ριπές της μνήμης και της νοσταλγίας και, κυρίως, εμπλουτισμένα με ψήγματα σπασμένων -πλην αναγνωρίσιμων- εικόνων της σχετικά πρόσφατης, μεταπολεμικής, ιστορίας, όπως αυτή βιώθηκε σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, ως «πράξη» και ως απόηχος.

Λειτουργεί, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, σαν ένας στιγμιογράφος που κρατάει σπαραγμένες εικόνες, όπως τις ανασύρει από την προσωπική του «πινακοθήκη», προκειμένου να τις εναποθέσει στο σώμα του ποιήματος, με συνειρμικές διαστολές και αναγνωρίσιμα σύμβολα, ώστε ο λόγος του αποκτά μια υποκειμενική καθολικότητα.»

Ποιος είναι ο Πάνος Κυπαρίσσης

Ο Πάνος Κυπαρίσσης γεννήθηκε στην Οξυά Ιωαννίνων το 1945. Σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν.

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ δίδαξε για μια περίπου δεκαετία φιλολογία και μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Δίδαξε επίσης στη δραματική Σχολή Βεάκη, στη σχολή Νέο Ελληνικό Θέατρο – Γ. Αρμένη, αλλά και στη Δραματική Σχολή Δήλος της Δ. Χατούπη.

Έχει συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση, σκηνοθετώντας περισσότερα από 15 ντοκυμαντέρ και με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, σκηνοθετώντας την ταινία Ο Βυζαντινός Καβάφης. Τα ντοκυμαντέρ του Τζουμέρκα και Κατεβαίνοντας στις Ακτές, καθώς και η μικρού μήκους ταινία του Έωθεν έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Γράφει ποίηση, δοκίμιο και μεταφράζει, ενώ έργα του έχουν αποδοθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Τσεχικά.

Ασχολείται με τη γλυπτική και τη ζωγραφική και έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις.

Τα υπόλοιπα Κρατικά Βραβεία κατά κατηγορία

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Απονέμεται ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της.

Βραβείο Μυθιστορήματος

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα, για το έργο του με τίτλο, «Το ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Ίκαρος.

Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Κώστα Μαυρουδή, για το έργο του με τίτλο, «Η αθανασία των σκύλων», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Βάσω Αλεξανδράκη, για το έργο της με τίτλο, «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός.

Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή, για το έργο του με τίτλο, «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Λευτέρη Καλοσπύρο, για το έργο του με τίτλο, «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις και στην Ελευθερία Κυρίτση, για το έργο της με τίτλο, «Χειρόγραφη Πόλη», εκδόσεις Μανδραγόρας.

Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη, για το έργο του με τίτλο, «Το χάδι», εκδόσεις Άγρα.