“Η κατοίκηση της Ραφήνας και του Πικερμίου ανά τις χιλιετίες”

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Γεωπεριβάλλοντος σε ξενοδοχείο της Ραφήνας, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημήτρη Μακρή, “Η κατοίκηση της Ραφήνας και του Πικερμίου ανά τις χιλιετίες”.

Για την εξαιρετικού ενδιαφέροντος έκδοση, μίλησαν, η Βάσω Κιούση, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού, ο Κυριάκος Κοτσολάκος, Διευθυντής Λυκείου, Πρόεδρος ΕΛΜΕ, Τοπ. Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, Καθηγητής ΤΕΙ, Δημ. Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου και ο συγγραφέας, Δημήτρης Μακρής, Ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας-Πικερμίου

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου.

Το βιβλίο του Δημήτρη Μακρή αναφέρεται με συνοπτικό τρόπο στη νεότερη ιστορία της Ραφήνας και του Πικερμίου και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εισαγωγή από τον κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο, με την χορηγία του οποίου εκδόθηκε, “παρουσιάζει απο την Πρωτοελλαδική περίοδο (3.200π.χ) έως και σήμερα, εμβληματικά πρόσωπα και γεγονότα, ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες αρχείου.”

Ο κ. Δ. Μακρής είναι ιδιαίτερα γνωστός τόσο για την έρευνα του για τα λιγνιτωρυχεία Διασταύρωσης Ραφήνας όσο και για την συνεισφορά του στην Β΄ Εφορία Αρχαιοτήτων στην οποία έχει καταγράψει και υποδείξει δεκάδες αρχαίες οδούς, θολωτές Μυκηναϊκές Ταφές και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. (υδραγωγεία, αγωγούς, ναούς, οικισμούς, κ.ά.)

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού που ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί ένα πολιτιστικό φορέα που συνδέει την ιστορία της περιοχής με τη φύση οργανώνοντας πολιτιστικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.