fbpx

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιβλίο του Πέτρου Φιλίππου παρουσιάζεται αύριο στο Δημαρχείο Σαλαμίνας

Τιμητική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα “Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος, Πέτρος Αν. Φουρίκης (1878 – 1936)”, με αφορμή την έκδοση του ομότιλου βιβλίου του Πέτρου Ι. Φιλίππου – Αγγέλου, Αρχαιολόγου – Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, πραγματοποιείται, αύριο, Σάββατο, 11 Νοεμβρίου και ώρα 6:00μ.μ. στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σαλαμίνας. 

 

Το βιβλίο –καλαίσθητη έκδοση 570 σελίδων- κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΑΩ Εκδόσεις σε επιμέλεια του Αρχαιολόγου – Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Ι. Φιλίππου – Αγγέλου και αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Σαλαμίνιου αρχαιολόγου – ιστορικού – λαογράφου – γλωσσολόγου Πέτρου Αν. Φουρική (1878-1936).

Έχουν περάσει πάνω από ογδόντα χρόνια από τον θάνατο του Σαλαμίνιου, Πέτρου Α. Φουρίκη, καθηγητή, διδάκτορα φιλολογίας, ερευνητή, διευθυντή του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, του επιστήμονα που εκτός των άλλων ιστορικών και λαογραφικών μελετών του, έθεσε πρώτος τις βάσεις για τη νεότερη Αλβανολογία – Αρβανιτολογία και γενικά την Ιστορία και τη μελέτη των Αρβανιτών στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκδοση προσβλέπει στην ανάδειξη του μεγάλου επιστήμονα και ερευνητή Πέτρου Φουρίκη, παράλληλα όμως αποτελεί και μια σημαντική συμβολή στη γνώση της ιστορίας, της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

Την έκδοση θα προλογίσουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης.

Διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Καρδαμίτσα, Χριστάκης, Πολιτεία, Σίμος – Βιβλιοπωλείο Εν Αθήναις) και από αύριο θα βρίσκεται στα ράφια βιβλιοπωλείων της περιοχής των Μεσογείων (Βιβλιοπωλείο ΠΡΟΦΗ – Κορωπί, Βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ – Μαρκόπουλο, Βιβλιοπωλείο ΛΥΜΠΕΡΗΣ Ν. – Μαρκόπουλο, Βιβλιοπωλείο ΚΑΤΕΡΙΝΑ – Καλύβια).

Ο Πέτρος Αν. Φουρίκης ήταν ένας εκπαιδευτικός που προσέφερε έργο, τόσο στη γενέτειρά του όσο και στην Ελλάδα ήταν πνευματικός άνθρωπος της Σαλαμίνας, καθηγητής φιλόλογος, διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 20 Μαΐου του 1878.

Εκτίμηση “Νεολόγου”: Το βιβλίο του Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, Αρχαιολόγου και Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για όσους έλκονται από τη λαογραφία και αναζητούν διεύρυνση της γνώσης τους σε σχέση με την ιστορική εξέλιξη των Αρβανιτών της Αττικής.