“Η Τουρκία του Ερντογάν, μια ανελεύθερη δημοκρατία”

Η νέα μελέτη του Νίκου Στέλγια με τίτλο «Η ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση και παρουσιάστηκε προχθές, θέτει επί τάπητος την Τουρκία του 21ου αιώνα ως δείγμα προς μελέτη, ένα case study όπου ο νεοφιλελευθερισμός αλληλεπιδρά με φαινόμενα όπως ο εκλογικός αυταρχισμός και ο εθνικισμός. Η μελέτη έχει ως επίκεντρο «το σύγχρονο ανελεύθερο πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της Τουρκίας». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «η μελέτη της περίπτωσης της Τουρκίας μας επιτρέπει να αναλύσουμε εκείνους τους πολιτικούς, οικονομικούς, ιδεολογικούς μηχανισμούς στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες».  

Το βιβλίο του Νίκου Στέλγια θέτει σειρά ερωτημάτων και εστιάζει σε ένα σημαντικό εγχείρημα: «Πρώτον, ρίχνει φως στο μονοπώλιο εξουσίας της τουρκικής Δεξιάς, μονοπώλιο που δεν περιορίζεται στη σφαίρα της πολιτικής, αλλά εξαπλώνεται στα πεδία της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας και φυσικά στο πεδίο της ιδεολογίας.

Δεύτερον, βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι συνοδοιπόροι του αλλά και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν αναλάβει τα ηνία της Δεξιάς. Και τρίτον, υπογραμμίζει το γεγονός ότι στη σύγχρονη Τουρκία το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός φορέας της αντιπολίτευσης που είναι σε θέση να θέσει υπό αμφισβήτηση πολλές από τις επιλογές και τις στρατηγικές της Δεξιάς.
_______________
​​

Νίκος Στέλγιας, «Η ανελεύθερη Τουρκική Δημοκρατία» (Η ηγεμονία του νεοφιλευθερισμού στην Τουρκία της Δεξιάς και των πραξικοπημάτων των αρχών του 21ου αι.). Εκδ. Παπαζήση, σελ. 212.