Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.: Απαράδεκτος ο "χαρακτηρισμός μαθητή/τριας ως μη παρακολουθών/ούσα"

Συλ. Εκπαιδευτικων
Γραμματοσειρα

Στην πρόσφατη Υ.Α. 14184/Δ4/26-01-2018 «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» η οποία θα ενσωματωθεί αλλά και ανατρέπει την αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Φ.Ε.Κ. 120/τ. Β’/ 23-1-2018) Υπουργική Απόφαση με θέμα:

 

«Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και δεν μνημονεύεται στην 13963/ΓΔ4/26-01-2018 «Ενημέρωση σχολικών μονάδων σχετικά με την με αρ. πρωτ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄ 120) Υ.Α.», γίνεται η χρήση του όρου «μη παρακολουθών/ούσα». Ο όρος αυτός από εμάς κρίνεται αδόκιμος και ως προς την εφαρμογή του χρειάζεται αρκετές αποσαφηνίσεις.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,  ανατρέχοντας στις αντίστοιχες αποφάσεις ”Εγγραφών – Μετεγγραφών – Φοίτησης” για τους άλλους τύπους σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια αλλά και στην πρόσφατα εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση με αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Φ.Ε.Κ. 120/τ. Β’/ 23-1-2018) με θέμα «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» δεν βρήκε αυτές τις διευκρινήσεις. Και δεν τις βρήκε διότι δεν υπήρχαν. Και δεν υπήρχαν διότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά αλλού ο όρος «μη παρακολουθών/ούσα».

Παράλληλα διαβάζουμε και στο δελτίο τύπου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (24-01-18 Επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), που αναφερόταν στην πρόσφατη Υ.Α. ότι « …….Είναι η πρώτη φορά που ρυθμίζονται με ενιαίο τρόπο θέματα που αφορούν τα Γυμνάσια, καθώς και τα Λύκεια (Γενικά και Επαγγελματικά)…….»

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο όρος «μη παρακολουθών/ούσα» είναι εφεύρημα μόνο για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ., που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά επίσημα στην Υ.Α. 103539/Δ4/24-6-2016 η οποία ενσωματώθηκε στην Υ.Α. 133381/Δ4/12-8-2016 (Φ.Ε.Κ./τ.Β΄/2427/24-8-2016) «Εγγραφές - Μετεγγραφές - Φοίτηση μαθητών/τριών στα Επαγγελματικά Λύκεια.» και πάλι αφορούσε μόνο τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ..

Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. -τονίζεται στην ανακοίνωση της- αδυνατεί να δεχθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, ειδικά τώρα που αφορά μαθητές. Προσπαθούμε, συνεχώς, -επισημαίνεται- να εξαλείψουμε αυτή την ‘ρατσιστική’ και άνιση αντιμετώπιση απέναντι στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς και καλούμε το Υπουργείο να εφαρμόσει την αρχή της ισότητας, που επιβάλει την ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων.

Καλούμε τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να αποσύρει άμεσα την Υ.Α. 14184/Δ4/26-01-2018 «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Την περίοδο αυτή που η Τ.Ε.Ε., προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να βρει τον βηματισμό της και χωρίς σημαίνοντα λόγο προκαλείται:

• αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων με ανακατανομή τμημάτων και αλλαγές αναθέσεων των μαθημάτων,
• συγχωνεύσεις και καταργήσεων τμημάτων,
• απογύμνωση και αύξηση τις επικινδυνότητας των εργαστηρίων,
• εκδίωξη-μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο,
• διόγκωση των τμημάτων, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον «Νεολόγο» και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Παρακαλούμε, να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη.

Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.

Αν επιθυμείτε να έχετε δωρεάν στην οθόνη σας τις ειδήσεις που δημοσιεύει ο "Νεολόγος", συμπληρώστε τα ζητούμενα στοιχεία και πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ.