Κυριοτερες Ειδησεις

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος αξιολόγησης στο χώρο της εκπαίδευσης με τη δημοσιοποίηση των τοποθετούμενων ως επικεφαλής στις Σχολικές Μονάδες Μέσης Εκπαίδευσης.  Η όλη διαδικασία άρχισε, εξελίχθηκε και έκλεισε στη βάση των προβλέψεων του Νόμου της 26ης Μαΐου 2017 και πρέπει να αναγνωριστεί ότι τηρήθηκε με αυστηρότητα ως προς τα χρονοδιαγράμματα της. 

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα ονόματα των νέων Διευθυντών (και) στα Δημοτικά Σχολεία της Ανατολικής Αττικής με βάση την αξιολόγηση που προηγήθηκε. Τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την τελική κατάταξη των υποψηφίων διευθυντών ήταν η επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση, η υπηρεσιακή κατάσταση - διοικητική, καθοδηγητική εμπειρία και η συνέντευξη. 

Κώστας Διοκμετζίδης

Σχολεια

Ο Κώστας Διοκμετζίδης συγκαταλέγεται  στους εκπαιδευτικούς που τίμησαν το λειτούργημα του δασκάλου με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.  

Έτοιμο να λειτουργήσει στη νέα εκπαιδευτική περίοδο το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα  ως 12θέσιο στο διδακτήριο που μέχρι τώρα στεγάζονταν (συμβολή Ναυαρίνου 1Α και Νικηταρά) το 3ο Δημοτικό Σχολείο,  υπό την προϋπόθεση ότι το 3ο  θα μεταφερθεί σύντομα στη νέα κτιριακή μονάδα της οδού Μιαούλη και Γκούρα.

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα

Σχολεια

Δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την εκμίσθωση του κυλικείου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Δ.Ε. Γέρακα, προκήρυξε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παλλήνης, κ. Άγγελος Λιακόπουλος. 

Συλλογή χαρτιού ανακύκλωσης

Σχολεια

2,5 τόνοι χαρτιού ο απολογισμός αποκομιδής κατά την πρώτη ημέρα συλλογής του από την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου! Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης προέρχεται από τη Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου -είχε προαναγγελθεί προ ημερών από τον "Ν"- συμμετείχαν αρκετοί Σύλλογοι Γονέων Σχολείων της περιοχής και φυσικά μεγάλος αριθμός της μαθητικής κοινότητας. 

"Αγαπημένο μου Ραδιόφωνο"

Δρασεις

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Αγαπημένο μου ραδιόφωνο» που υλοποιήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, αναφέρεται το δελτίο τύπου του Σχολείου με αφορμή την πραγματοποίηση έκθεσης ραδιοφώνου στην οποία, σημαντική συμβολή είχε ο συλλέκτης παλαιών συσκευών ραδιοφώνου, κ. Κ. Λένης. 

26ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Δρασεις

Στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, πολλά χρόνια τώρα, εξελίσσεται μια ιδιαίτερα καλή πρωτοβουλία με συμμέτοχους τον τοπικό Δήμο, τα Σχολεία της πόλης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων των Σχολείων του Δήμου. Συναποφάσισαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να οργανώσουν Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας διάρκειας περίπου ενός μήνα και κάθε Σχολείο να παρουσιάσει τη δική του πολιτιστική δράση, να αναδείξει το δικό του πολιτιστικό στίγμα και να αφήσει το δικό του δημιουργικό αποτύπωμα. 

Μαθητές έφτιαξαν σεισμογράφους και βραβεύθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 25 σχολικές ομάδες με συνολικά 147 μαθητές και 39 εκπαιδευτικούς από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας. Τις μαθητικές ομάδες που διακρίθηκαν στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» βράβευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που διοργάνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή. Ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, κατασκεύασαν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και κατέγραψαν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση, που συνοδευόταν από φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό. 

Στα πλαίσια του προγράμματος «Schools Study Earthquakes (SSE)» (http://sse-project.eu) που εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ με συντονίστρια χώρα του έργου την Ελλάδα  (Αστεροσκοπείο Αθηνών) και με την συμμετοχή τεσσάρων ακόμα κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου: Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρος, έχουν τοποθετηθεί επιτυχώς και λειτουργούν οκτώ (8) σεισμόμετρα - σεισμογράφοι σε σχολεία της Θεσσαλονίκης (1), Άρτας (1), Ηγουμενίτσας (1), Αργοστολίου (1), Αθήνας (Παλλήνη, Θησείο, Νέα Σμύρνη) και Σπάρτης (1), ενώ αντίστοιχα έχουν τοποθετηθεί άλλοι 10 σεισμογράφοι στα σχολεία των άλλων συμμετεχουσών χωρών.  

Μία ξεχωριστή παράσταση με τίτλο «Μετά τη Σταύρωση η Ανάσταση» θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Ειδικού Γενικού Λυκείου Ιλίου, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, εικαστικού δημιουργού και καθηγητή στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα κ. Τάκη Λουκάτου, το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, Αθήνα). 

Επιμορφωτική εσπερίδα με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή διάσταση της Εκπαίδευσης - η δράση  στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα- πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Γέρακα υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης. 

Νέο τρόπο λειτουργίας αποκτούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πανελλαδικές 2017

Υπουργειο Παιδειας

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται να βάλει σήμερα, Παρασκευή, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Τέλος άλλης εβδομάδας με αρχές τηε μεθεπόμενης (30 Ιουνίου μέχρι Τρίτη 4 Ιουλίου 2017) κατά πάσα πιθανότητα ανακοινώνονται οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις εξετάσεις, συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016 και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016. 

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας, υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του: η Λυκειακή Επιτροπή καλεί τον υποψήφιο και αν ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά.

Από σήμερα 1/6 ως και την ερχόμενη Τρίτη 6/6 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλλουν αίτηση στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στη επιλογή των νέων διευθυντών στα σχολεία. Η θητεία των απερχόμενων διευθυντών λήγει στις 22/7, ενώ στο μεταξύ ο τρόπος επιλογής τους (κατά το νόμο “Μπαλτά-Κουράκη”) έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ (λόγω της ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων). 

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 126/11-11-2016 οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών Γυμνασίου, είναι: 

Μετά την ιδιαίτερη επιτυχία του περσινού προγράμματος, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το καινοτόμο Καλοκαιρινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια». Τη δράση διοργανώνει το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN), στόχος του οποίου είναι να φέρει σε επαφή δασκάλους με τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, ώστε με τη σειρά τους να μεταφέρουν την εμπειρία τους τόσο στους μαθητές τους όσο και στους συναδέλφους τους.  

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Harvard, οργανώνει επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όχι μόνο των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, αλλά και άλλων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, καθώς και, γενικότερα, για μέλη τής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. 

Δωρεάν σεμινάριο Δημοσιογραφίας, υπό τον τίτλο, «Μορφές και Τεχνικές Σύνταξης Κειμένου» διάρκειας 15 ωρών , διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέρακα, «Η ΠΗΓΗ» στο πλαίσιο των προγραμματισμένων για το 2017 πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων του. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου «ΠΗΓΗ» Έβρου 25, Γέρακας, 

Aποδοχή άνω της αρχικής πρόβλεψης σημειώνει ο κύκλος επιμόρφωσης Γονέων και Κηδεμόνων στο Δήμο Παλλήνης. Αποδεικτικό στοιχείο στην εκτίμηση αυτή, η εξελισσόμενη διεύρυνση του αριθμού των τμημάτων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Έτσι,την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 ξεκινάει νέο τμήμα Σχολής Γονέων στην Δημοτική Ενότητα Γέρακα. Ειδικότερα, στα Δημοτικά Σχολεία 2ο και 7ο με ώρα έναρξης 18.00  

Μαρία Ευθυμίου.Μαθήματα Ιστορίας

Επιμορφωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η 2η Διάλεξη Παγκόσμιας Ιστορίας, το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα του "Οινοποιείου Πέτρου" Παλλήνης με αντικείμενο αναφοράς στις Θρσηκείες και τους φορείς τους. Η διάλεξη ήταν ενταγμένη στον κύκλο ομιλιών που γίνεται κάθε Δευτέρα βράδυ από το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Μαρία Ευθυμίου. Μαθήματα Ιστορίας

Επιμορφωση

Θετική απήχηση στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας είχε η πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης να οργανώσει κύκλο 16 μαθημάτων της παγκόσμιας ιστορίας υπό την ευθύνη της αναπλ. καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, κ. Μαρίας Ευθυμίου. Το πρώτο μάθημα έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο «Οινοποιείο Πέτρου» Παλλήνης σε κατάμεστη από πολίτες κάθε ηλικίας, αίθουσα, οι οποίοι, στην κυριολεξία, «καθηλώθηκαν» από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διδασκαλία και η ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας της στο αξιολογικό, κριτικό επίπεδό της. 

Στην κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας, στις 4 και 5 Απριλίου, αποφάσισε η ΔΟΕ, μετά από σχετικά αιτήματα συλλόγων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η απόφαση ελήφθη προκειμένου, να οργανωθούν οι δράσεις και τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν για την ανάδειξη του «τεράστιου», όπως χαρακτηρίζει η ΔΟΕ, ζητήματος των μόνιμων διορισμών, και  να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας-συλλαλητήρια που διοργανώνονται από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ για την Τετάρτη, 5 Απριλίου, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις.  

Σημαντική αύξηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της ΔΑΚΕ Ανατολικής Αττικής στις εκλογές ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Ανέβηκε κατά 10,79% σε σχέση με το 2015, διπλασιάζοντας τις έδρες της,(2) αναδεικνυόμενη σε πρώτη συνδικασλιστική δύναμη των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. 

Κατά της πρόβλεψης του νόμου να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οι εκπρόσωποι των γονεϊκών οργανώσεων (Συλλόγων Γονέων) που συμμετέχουν ως μέλη στις σχολικές επιτροπές των Δήμων, στρέφεται με ανακοίνωση της η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.).

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Στις εξετάσεις εισαγωγής στα νεοϊδρυθέντα Καλλιτεχνικά Σχολεία (Γυμνάσια)  στο Περιστέρι και στο Κερατσίνι, σχολεία που προστιθέμενα στο αντίστοιχο του Γέρακα καλύπτουν όλες τις περιοχές της Αττικής αναφέρεται εκτενής ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, με την επισήμανση ότι είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό τους «την απόλυτη προχειρότητα και την έλλειψη ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των διαγωνιζομένων μαθητών.»

Ειδικό Σχολείο Νταού Πεντέλης

Συλλογοι Γονεων

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων του Δήμου οργανώνουν δράση ανακύκλωσης χαρτικής ύλης  (βιβλία, τετράδια, περιοδικά, εφημερίδες κλπ. χαρτικά είδη) τα οποία θα συγκεντρωθούν μέχρι την Πέμπτη 15/6/2017 στα εξής Σχολεία : 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Ραφήνας, 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Πικερμίου, 1 ο Γυμνάσιο Ραφήνας, και Ειδικά Σχολεία Νταού Πεντέλης. 

6η Βραδιά Χορού/Αρτέμιδα

Συλλογοι Γονεων

Βραδιά χορού -η 6η κατά σειρά- με παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς καθώς και με ρυθμική γυμναστική διοργανώνεται από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σπάτων-Αρτέμιδος την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, ώρα 6:00 μ.μ. με τη συμμετοχή μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια προγενέστερων δράσεων με επίκεντρο το χορό, προσελκύει το ενδιαφέρον γονέων και μαθητών και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι κι εφέτος θα εκδηλωθεί η ίδια, μεγάλη ανταπόκριση.

Εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και με επίκαιρο χαρακτήρα, γίνεται την Κυριακή, 28 Μαίου 2017, ώρα 19:00 στο 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης (Κάντζα) από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Θέμα της εκδήλωσης "Μ ΄ένα σφίξιμο στο στομάχι: αντιμέτωποι με το στρες των εξετάσεων" με ομιλήτρια την κ. Δήμητρα Μακρή, Σχολική Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιστημονική συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ.

Έκκληση προς τους παλαιούς συναδέλφους του να μην απεργήσουν στη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, απευθύνει με άρθρο του στον "Ν" ο συμπολίτης μας, συνταξιούχος καθηγητής/φυσικός Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Θανάσης Παπαδημητρίου, καταλήγοντας με την σύσταση να ακούσουν τη φωνή των γονιών που βρίσκονται σε απόγνωση. «Η φωνή αυτή είναι ο πόνος της Πατρίδας σου!» αναφέρει ο κ. Θ. Παπαδημητρίου.  Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης/έκκλησης. 

Τις τελευταίες μέρες ζούμε «κοσμογονικές» (ας μου επιτραπεί η υπερβολή) αλλαγές στα σχολεία του Δήμου Παλλήνης. Νέα σχολικά κτήρια παραδίδονται για να μεταστεγαστούν σχολεία που συστεγάζονταν, νέα σχολεία ιδρύονται που θα συστεγαστούν με άλλα σχολεία, νέα νηπιαγωγεία ιδρύονται που έχουν διαφορετικά όρια από τα όμορα Δημοτικά. 

"Όσοι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο, τις τεράστιες ευθύνες του πολιτικού συστήματος αλλά και τις δικές μας, για τη χρεοκοπία της οικονομίας και τη συνεπαγόμενη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. (απόσπασμα από την ανοιχτή επιστολή του εκπαιδευτικού Γιάννη Πανανά. (2ο Λύκειο Παλλήνης) προς τους συναδέλφους του.

Αν επιθυμείτε να έχετε δωρεάν στην οθόνη σας τις ειδήσεις που δημοσιεύει ο "Νεολόγος", συμπληρώστε τα ζητούμενα στοιχεία και πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ.