Η κύρια αιτία των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική

Blog
Γραμματοσειρα

 

Ανδρέας Χατζηνικολάου
Δημοσιογράφος/Μέλος ΕΣΗΕΑ

 

Μια ανεξάρτητη και με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να διαπιστώσει, ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών οφείλεται στη ΔΕΗ και στο κακό-κάκιστο δίκτυό της.

Ειδικά στην ανατ. Αττική με την άναρχη, ακανόνιστη οικοδομική ανάπτυξη που είχε τα 40 τελευταία χρόνια, η επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης εξελίσσονταν στη βάση ευκαιριακού "προσαρμοστικού" προγραμματισμού και το χειρότερο, ένα μεγάλο τμήμα του μέχρι και σήμερα να έχει τα ίδια τεχνικά, υποστηρικτικά χαρακτηριστικά που είχε την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

Στην περιοχή της Παλλήνης, 4 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μεταξύ 2007 και 2013 και ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό (Παλλήνη), ΟΛΕΣ προκλήθηκαν από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Υψηλή θερμοκρασία με ανεμους 4-5 μποφόρ, τα επάλληλα ρευματοφόρα καλώδια να "τραμπαλίζονται" μεταξύ τους, οι σπίθες να διαδέχονται η μια την άλλη και μια από αυτές να ...πυροδοτεί την κατακίτρινη βλάστηση ή το πεύκο επί του οποίου έπεσε με αποτέλεσμα, η πυρκαγιά να επεκτείνεται με αστραπιαία ταχύτητα στον περιβάλλοντα χώρο.

Το 2013 και μετά από διαβήματα προς τη ΔΕΗ, έγιναν εκ μέρους της παρεμβάσεις στο τοπικό δίκτυο και το πρόβλημα λύθηκε!

Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτού του χαρακτήρα εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν πολλές περιοχές της ανατ. Αττικής και μέχρι να γίνουν τα αυτονόητα, θα συνεχίσουμε να ζούμε τραγωδίες όπως αυτή που εξελίσσεται στην ανατ. Αττική τα τελευταία 24ωρα.

Προς επίρρωση των παραπάνω, μπορεί να αναζητηθεί στα αρχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εμπεριστατωμένη μελέτη που συντάχθηκε στη δεκαετία 1990 από εμπειρογνώμονες και στην οποία αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια η ακούσια συμβολή της ΔΕΗ στην εκδήλωση των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον «Νεολόγο» και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Παρακαλούμε, να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη.

Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.

Αν επιθυμείτε να έχετε δωρεάν στην οθόνη σας τις ειδήσεις που δημοσιεύει ο "Νεολόγος", συμπληρώστε τα ζητούμενα στοιχεία και πατήστε ΕΓΓΡΑΦΗ.