Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εξαγορά «κόκκινων δανείων» δημοσίων υπαλλήλων

Οικονομια
Γραμματοσειρα

Στην εξαγορά «κόκκινων δανείων» δημοσίων υπαλλήλων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Κατά το δημοσίευμα, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου εξετάζει σοβαρά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης μέσω νομοθετικής ρύθμισης.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή ενδεχομένως να μην περιορίζεται στη δυνατότητα εξαγοράς των «κόκκινων δανείων» των στελεχών του στρατού από τον συνεταιρισμό των στρατιωτικών, αλλά να έχει γενικότερη ισχύ σε ταμεία και συνεταιρισμούς υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος εξήγγειλε την εξαγορά των κόκκινων δανείων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμενων από τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με το εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε στη Βουλή ότι θα απαιτηθεί κάποια νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να προσαρμοσθεί κατάλληλα ο ιδρυτικός νόμος του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και να προστεθεί στις δραστηριότητές του η εξαγορά δανείων, είτε απευθείας είτε μέσω ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, το επισπεύδον υπουργείο και δη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει υποβάλει ακόμη κάποια σχετική πρόταση.

Στη συνέχεια και ύστερα από παρέμβαση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος πρότεινε να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή σε όλα τα υπουργεία, ο κ. Παπαδημητρίου κατ’ αρχάς διευκρίνισε ότι ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση των δανείων των στρατιωτικών για να προσθέσει, ωστόσο, στη συνέχεια:

«Γενικώς η εξαγορά των κόκκινων δανείων από φορείς του δημόσιου τομέα μπορεί να προσφέρει λύσεις επωφελείς για όλους, τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και κυρίως για τους ιδίους τους δανειολήπτες. Μελετάμε αυτό το ενδεχόμενο επέκτασης μιας τέτοιας ενέργειας, αλλά το μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην προκληθεί ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά ούτε και ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών». 

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον «Νεολόγο» και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Παρακαλούμε, να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη.

Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.