Τρόπους στήριξης των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εξαιτίας των οφειλών τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο αναζητά η ΚΕΔΕ.  Το θέμα θα απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί. Ήδη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία της Ένωσης να διερευνήσει τρόπους, στα πλαίσια πάντοτε του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στήριξης των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. 

Με αφορμή την υποβολή αιτημάτων δήμων για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στον ανταποδοτικό τομέα της καθαριότητας, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, τα οποία δεν συμπεριελήφθησαν στην τελική απόφαση, το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει τα εξής: 

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου «να μην γίνεται έρμαιο μιας άτεγκτης και τυφλής γραφειοκρατίας, που αγνοεί τις ανάγκες των συμπολιτών μας υπακούοντας σε μια αυτοαναφορική λογική» τόνισε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της στην έναρξη των εργασιών του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: η Δύναμη των Περιφερειών, Δύναμη των Πολιτών». 

Σειρά αλλαγών στη λειτουργία των περιφερειών και γενικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του κατά την έναρξη του 5ου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα «θα ευνοήσει συνεργασίες και την είσοδο νέων δυνάμεων και νέων απόψεων στην πολιτική», ενώ «σε συνδυασμό με την θέσπιση νέων ή την ενεργοποίηση υπαρχόντων συμμετοχικών θεσμών, μπορεί να απαντήσει και στα ζητήματα της κυβερνησιμότητας και σε ό,τι άλλο προκύψει».

Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΝ.Π.Ε.

Με την Απόφαση και την έγκριση του οικονομικού απολογισμού 2016 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ.  Παράλληλα, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει άμεσα τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση ώστε με συμμετοχή της ΕΝΠΕ και των αρμοδίων Υπουργείων, να εκπονηθεί ο «οδικός χάρτης» που θα προσδιορίζει και θα κατευθύνει τα βήματα της μεταρρύθμισης, το χρονικό πλαίσιο καθώς και το εύρος των αλλαγών. 

Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφειάρχης Ανατ. Αττικής

Τις θέσεις και προτάσεις 45 χωρικών Αντιπεριφερειαρχών της χώρας για την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, παρουσίασε στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου. Πρόκειται για το γνωστό κείμενο που συνυπέγραψαν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες  στις 14 Ιουλίου 2017 σε διάσκεψη τους στην Αθήνα και με το οποίο, προτείνεται, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες προς τις Περιφερειακές Ενότητες με ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου (τοπικού συμβουλίου) ανά Περιφερειακή Ενότητα και εκλογή των Αντιπεριφερειαρχών είτε με σταυροδοσία είτε με τον ισχύοντα τρόπο.

Με πλειοψηφία και σε κλίμα συναίνεσης και σύνθεσης, ψηφίστηκαν οι "αδιαπραγμάτευτες θέσεις και προτάσεις" της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τη μεταρρύθμιση στο κλείσιμο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στα Ιωάννινα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά τη λήξη του Συνεδρίου, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή. 

Περισσότερα Άρθρα...